'Gorivo' za tijelo

'Gorivo' za tijelo: 7 razloga zašto moraš jesti ugljikohidrate

Iako su ugljikohidrati često nepravedno, ali i neopravdano na 'lošem glasu', oni nisu slatki grijeh - već nužnost

pexels-ron-lach-10067945.jpg
Foto: Pexels

Kada želiš smršavjeti ili se jednostavno općenito zdravije hraniti, primamljivo je pokušati potpuno odbaciti ugljikohidrate.

Image
Uključi ih u prehranu

Ove namirnice obiluju ugljikohidratima, a vrlo su zdrave

Uostalom, odrasli smo u svijetu koji voli i konstantno nam 'gura' raznorazne dijete, posebno one bez ugljikohidrata, koje su se nekako uspjele zadržati s nama tijekom godina. Ali evo u čemu je stvar: potrebni su ti ugljikohidrati (barem oni dobri i zdravi). Tvoje tijelo ovisi o njima kako bi ispravno funkcioniralo.

Osim što su glavni izvor energije, također su i neizostavan nutrijent i trebamo ih unositi kroz prehranu, jednako kao i proteine, vlakna i zdrave masnoće.

shimmer fallback

Ako nam ne vjeruješ, pronašle smo stručne razloge zašto ugljikohidrati ne bi trebali biti izborni dio tvog plana prehrane.

Pomažu tvom mozgu da bolje funkcionira

Možda najvažniji razlog koji ne možemo dovoljno naglasiti: tvom mozgu su potrebni ugljikohidrati da bi pravilno funkcionirao. "To je zato što vaš mozak radi na glukozi, a glukozu dobivate iz ugljikohidrata", objašnjava nutricionistica Keri Gans za Women's Health. "Ako ih nemate dovoljno, vaša sposobnost razmišljanja, učenja i pamćenja stvari će se smanjiti jer neurotransmiteri u vašem mozgu neće imati dovoljno glukoze da se pravilno sintetizira."

shimmer fallback

Pomažu smanjiti nadutost

"Zdravi ugljikohidrati, poput cjelovitih žitarica te voća i povrća, sadrže puno vlakana - a vlakna pomažu u održavanju redovite stolice", dodaje nutricionistica Gans. To znači da je manja vjerojatnost da ćeš se osjećati naduto jer će tvoje tijelo prirodno učinkovitije eliminirati sav 'otpad'.

shimmer fallback

Čine te sretnijima

Definitivno ima istine u onome da tjestenina sve čini boljim. Zašto? Većina ugljikohidrata sadrži triptofan, koji pomaže u proizvodnji hormona dobrog osjećaja serotonina u tvom mozgu. "Bez dovoljno triptofana - a time i serotonina - vjerojatnije je da ćeš postati depresivna i imati poteškoća sa spavanjem", kaže nutricionistica.

shimmer fallback

Daju ti energiju

Razmisli o pokušaju pokretanja automobila bez goriva; bilo bi prilično teško, zar ne? To se u osnovi događa kada pokušaš pokrenuti svoje tijelo bez ugljikohidrata, ističe nutricionistica Gans. "Ugljikohidrati su gorivo za vaše tijelo jer sadrže glukozu, koja je izvor energije broj jedan za vaše tijelo", kaže ona. "Proteini i masnoće također djeluju, ali ugljikohidrati su definitivno broj jedan."

shimmer fallback

Sadrže vitamine koji su dobri za tebe

Cjelovite žitarice sadrže puno vitamina B koji pomažu tvom tijelu da stvara energiju iz hrane i pomaže ti u stvaranju crvenih krvnih stanica, objašnjava nutricionistica Gans. A voće i povrće, naravno, prepuni su esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina B i C.

shimmer fallback

Pomažu spriječiti bolesti srca

Naravno, možda se trenutno više brineš o slomljenom srcu nego o srčanim bolestima - ali to ne znači da na tvoje dugoročno zdravlje ne utječu odluke koje sada donosiš. "Istraživanja pokazuju da ugljikohidrati od cjelovitih žitarica, poput kruha, tjestenine i riže, pomažu u smanjenju šanse za srčane bolesti i snižavaju razinu kolesterola", kaže nutricionistica.

shimmer fallback

Jednostavno su dobrog okusa

Većina ljudi voli ugljikohidrate jer su ukusni. "A ako izbacite bilo što iz svoje prehrane, više ste u iskušenju da se kasnije time prežderavate", kaže Gans. "Pa zašto se onda uopće lišiti ukusne i zdrave stvari?" Naravno - kao i kod svega ostalog - u umjerenoj količini.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.