Uključi ih u prehranu

Ove namirnice obiluju ugljikohidratima, a vrlo su zdrave

Nisu svi ugljikohidrati loši za naše zdravlje. Ove namirnice odličan su izvor ugljikohidrata, ali i brojnih drugih nutrijenata

pexels-shvets-production-7513220.jpeg
Foto: Pexels

Tijekom godina, ugljikohidrati su stekli prilično lošu reputaciju u javnosti, a ljudi ih najčešće povezuju s debljanjem, dijabetesom i brojnim drugim zdravstvenim problemima. No jesu li ugljikohidrati uistinu toliko loši?

Image
Nezdrava hrana

Nutricionisti su složni: Ova popularna hrana nije dobra za naše tijelo

Točno je kako je procesuirana hrana siromašna hranjivim tvarima, no postoje brojne namirnice koje sadrže ugljikohidrate, ali i vitamine, minerale te druge važne nutrijente i odlične su za zdravlje.

Iako prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata može koristiti određenim pojedincima, važno je znati da postoje jednostavni i složeni ugljikohidrati. Mnogo je namirnica koje sadrže upravo složene ugljikohidrate i uz to su savršen izbor za naš organizam.

Dakle, nisu svi ugljikohidrati loši. Postoje i oni koji su odličan izvor energije stoga ih je važno uključiti u svakodnevnu prehranu. U nastavku donosimo sedam vrlo zdravih namirnica koje ujedno i obiluju ugljikohidratima.

Kvinoja

Kvinoja je odlična namirnica koja sadrži čitav niz nutrijenata, a bogata je i ugljikohidratima. Ne sadrži gluten i mnogi je nazivaju pseudožitaricom. Osim što sadrži ugljikohidrate, kvinoja je odličan izvor proteina i vlakana. Bogata je i mineralima, a otkriveno je i da ima čitav niz prednosti za naš organizam. Zasitna je, jednostavno se priprema i lako se kombinira s drugim namirnicama.

shimmer fallback

Banane

Banane su zasigurno jedno od najpopularnijeg voća, a vole ih gotovo svi. Odličan su međuobrok, ali se mogu koristiti i u brojnim receptima. Jedna veća banana sadrži oko 31 gram ugljikohidrata. Uz to, banane su odličan izvor kalija, vitamina B6 i C te ih je dobro uvrstiti u svoju prehranu.

shimmer fallback

Slatki krumpir

Još jedna vrlo ukusna i zdrava namirnica koja sadrži ugljikohidrate je slatki krumpir, poznatiji kao batat.  Slatki krumpir je vrlo zdrav i odličan je izvor vlakana, vitamina A i C te kalij. Uz to, sadrži i važne antioksidanse koji su važni za naše tijelo jer neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala koji uzrokuju brojne bolesti i poremećaje.

shimmer fallback

Cikla

Popularno zimsko povrće bogato je brojnim esencijalnim hranjivim tvarima od kojih je najvažnije spomenuti vitamin B, željezo, mangan, selen, jod, fosfor, magnezij i kalij. Cikla sadrži i ugljikohidrate, kao i neke snažne antioksidanse. Vrlo ju je važno uključiti u prehranu, osobito tijekom zimskih mjeseci. Od cikle se najčešće radi sok ili pak zimnica, no u prehrani se može iskoristiti i na brojne druge načine.

shimmer fallback

Naranče

Naranče su vrlo popularno citrusno voće, a sastoje se uglavnom od vode. Sadrže i ugljikohidrate i dobar su izvor vlakana. Naranče su bogate vitaminom C, kalijem i vitaminima iz B skupine. Odlične su za zdravlje i za jačanje imunološkog sustava. Uz to, pozitivno utječu i na apsorpciju željeza u organizmu pa ih je vrlo važno uključiti u prehranu, osobito zimi.

shimmer fallback

Jabuke

Jabuke su dobro poznate po svom slasnom i sočnom okusu i hrskavoj teksturi, a dostupne su čitavu godinu u raznim bojama, veličinama i okusima. Dobar su izvor vitamina i minerala, osobito C vitamina, a sadrže i ugljikohidrate. Jabuke su odličan izvor vlakana i antioksidansa. Dokazano je kako imaju brojne zdravstvene beneficije, a neka su istraživanja sugerirala kako mogu smanjiti i rizik od razvoja nekih vrsta raka.

shimmer fallback

Slanutak

Slanutak dolazi iz porodice mahunarki i odličan je izvor brojnih vitamina i minerala, poput željeza, fosfora i vitamina B. Sadrži i ugljikohidrate, a pozitivno utječe na zdravlje srce i na probavni sustav. Odlična je namirnica za vegane i vegetarijance i može se dodati u razna variva i salate. Od slanutka se može pripremiti i vrlo ukusan i zdrav namaz – humus.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.