Jagoda
Jagode su sočno i mirisno voće s visokim udjelom vode. Njihove sitne koštice osiguravaju nam mnogo vlakana koja su dobra za probavu. Njihova boja sadrži spoj koji podržava zdravlje našeg srca - a također, za dobar rad našeg srca bitan je i kalij kojeg su jagode bogat izvor. Jedno je istraživanje pokazalo kako žene koje jedu minimalno tri obroka jagoda i borovnica tjedno imaju manje šanse doživjeti srčani udar.
Jagode, kao i drugo bobičasto voće sadrže kvercetin koji ima prirodni anti-upalni učinak. Jedno serviranje od 3 veće jagode sadrži:
- 17 kalorija
- 4,15 g ugljikohidrata
- 1,1 g vlakana
- 9 mg kalcija
- 7 mg magnezija
- 83 mg kalija
- 31,8 mg vitamina C
Kako ih jesti
Naravno, osim što u njima možeš uživati u sirovom obliku, možeš ih staviti u smoothie, nasjeckati u jogurt ili od njih napraviti džem.