Voće spada u najzdraviju hranu među namirnicama na našem stolu. Nutricionisti preporučuju da konzumiramo različito voće svih boja - i to svakog dana. Ipak, većina ljudi ne jede dovoljno voćnih obroka - a to su minimalno 2 komada svježeg voća na dan. Voće je važno jer obiluje ugljikohidratima, vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom.
Prirodne boje voća nazivaju se fitonutrijenti, a to su, na primjer, ljubičasti resveratrol iz grožđa ili žuti lutein iz jabuka. Fitonutrijenti osiguravaju antioksidativnu zaštitu našem tijelu - upravo je ovo razlog zašto trebamo jesti različito voće, u svim bojama. Svi se slažemo oko toga da je voće super zdravo, no koje je na tronu najzdravijeg?
Kad govorimo o najzdravijem voću, mnogi će odmah pomisliti na jabuku jer svi znamo onu čuvenu izreku o jabuci na dan koja tjera doktora - van. Visoko na listi mogle bi se naći i naranče kao voće za kojim posežemo u doba prehlade i gripe. Ili je ipak najzdravije bobičasto voće koje je bogato antioksidansima? Svako je voće dobar izbor, no evo top 5 liste onog najzdravijeg:
Limun
Kad nas napadne kakav virus, limun je nezaobilazan prirodni lijek. Kao i drugo citrusno voće, limun je bogat izvor C vitamina i antioksidansa, koji su ključni za naše zdravlje. Antioksidansi upijanju toksine i slobodne radikale u organizmu koji mogu naštetiti stanicama i uzrokovati rak i druge bolesti.
Između ostalog, svježe iscijeđen sok od jednog limuna (48 grama) sadrži:
- 11 kalorija
- 18,6 mg vitamina C
- 3 mg kalcija
- 0,1 g vlakana
- 49 mg kalija
- folna kiselina
Kako ih jesti?
Svježe cijeđeni sok možeš piti kao limunadu s vodom, ili ga politi po svojoj salati ili ribi. Za bolno grlo u kipuću vodu dodaj limunov sok i med. Nešpricana naribana korica limuna može poslužiti u kolačima i palačinkama.
Jagoda
Jagode su sočno i mirisno voće s visokim udjelom vode. Njihove sitne koštice osiguravaju nam mnogo vlakana koja su dobra za probavu. Njihova boja sadrži spoj koji podržava zdravlje našeg srca - a također, za dobar rad našeg srca bitan je i kalij kojeg su jagode bogat izvor. Jedno je istraživanje pokazalo kako žene koje jedu minimalno tri obroka jagoda i borovnica tjedno imaju manje šanse doživjeti srčani udar.
Jagode, kao i drugo bobičasto voće sadrže kvercetin koji ima prirodni anti-upalni učinak. Jedno serviranje od 3 veće jagode sadrži:
- 17 kalorija
- 4,15 g ugljikohidrata
- 1,1 g vlakana
- 9 mg kalcija
- 7 mg magnezija
- 83 mg kalija
- 31,8 mg vitamina C
Kako ih jesti
Naravno, osim što u njima možeš uživati u sirovom obliku, možeš ih staviti u smoothie, nasjeckati u jogurt ili od njih napraviti džem.
Naranča
Naranče su slatke bombe vitamina i minerala. Prije svega, izvrstan su izvor vitamina C, jedna srednja naranča (141 grama) zadovoljava 117 posto dnevne potrebe za ovim vitaminom. Osim toga, sadrži ove važne sastojke:
- 65 kalorija
- 16,27 g ugljikohidrata
- 3,4 g vlakana
- 61 mg kalcija
- 14 mg magnezija
- 238 g kalija
- 63,5 mg vitamina C
- vitamine A i B
Kako ih jesti
Osim kao ukusan sok od cijeđenih naranča, mnogi ih ljudi jedu sirove kao međuobrok ili ih dodaju svojim jutarnjim žitaricama za malo ekstra okusa.
Grejpfrut
Grejpfrut je pomalo gorko voće specifičnog okusa koje može biti ružičasto, crveno ili bijelo. Kod ovog citrusnog voća prepunog vitamina treba biti pažljiv ako se uzima u kombinaciji s lijekovima jer može pojačati njihovo djelovanje. Grejp sadrži folnu kiselinu te bioflavonoide koji skupa s vitaminom C jača slabe desni, ali i naše arterije i kapilare. Osim toga, saveznik nam je ako nastojimo skinuti višak kilograma jer aktivira izmjenu tvari u stanici, pročišćuje crijeva te stabilizira crijevnu floru.
Pola jednog grejpa sadrži:
- 52 kalorije
- 13,11 g ugljikohidrata
- 2 g vlakana
- 27 g kalcija
- 11 g magnezija
- 166 g kalija
- 38,4 g vitamina C
Kako ga jesti
Komadiće grejpa možeš dodati u voćnu salatu ili ga piti cijeđenog u kombinaciji s cijeđenom narančom.
Kupina
Kupine sadrže mnogo koštica pa su bogat izvor vlakana. Kao i druge bobice, sadrže antioksidanse u kojima se nalaze antocijani što usporavaju rast kancerogenih stanica. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine imaju u mnogo većem postotku, a vitamina C kupine imaju čak dvostruko više nego, na primjer, borovnice. Uz sve, ove tamne bobice imaju i lutein koji štiti naše oči od ultraljubičastih zraka.
Samo pola šalice kupina sadrži ove vrijedne nutrijente:
- 31 kalorija
- 6,92 g ugljikohidrata
- 3,8 g vlakana
- 21 mg kalcija
- 14 mg magnezija
- 117 mg kalija
- 15,1 mg vitamina C
Kako ih jesti
Dakako, mogu se jesti svježe, ali su savršene i ako ih dodaš u jogurt ili ih smrzneš pa staviš u smoothie s bananama.