Prirodni slatkiši

Čuvaju zdravlje: Top lista najzdravijeg voća na svijetu

Voće je ukusno i dobro za nas jer obiluje vlaknima i vitaminima - no, jesi li znala koje nosi titulu najzdravijeg?

profimedia-0635891896.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Voće spada u najzdraviju hranu među namirnicama na našem stolu. Nutricionisti preporučuju da konzumiramo različito voće svih boja - i to svakog dana. Ipak, većina ljudi ne jede dovoljno voćnih obroka - a to su minimalno 2 komada svježeg voća na dan. Voće je važno jer obiluje ugljikohidratima, vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom.

Image
Foto: Pexels

Prirodne boje voća nazivaju se fitonutrijenti, a to su, na primjer, ljubičasti resveratrol iz grožđa ili žuti lutein iz jabuka. Fitonutrijenti osiguravaju antioksidativnu zaštitu našem tijelu - upravo je ovo razlog zašto trebamo jesti različito voće, u svim bojama. Svi se slažemo oko toga da je voće super zdravo, no koje je na tronu najzdravijeg?

Image
Najbolji start u novi dan

Stručnjaci otkrili - ovo je najzdraviji doručak na svijetu

Kad govorimo o najzdravijem voću, mnogi će odmah pomisliti na jabuku jer svi znamo onu čuvenu izreku o jabuci na dan koja tjera doktora - van. Visoko na listi mogle bi se naći i naranče kao voće za kojim posežemo u doba prehlade i gripe. Ili je ipak najzdravije bobičasto voće koje je bogato antioksidansima? Svako je voće dobar izbor, no evo top 5 liste onog najzdravijeg:

Limun

Kad nas napadne kakav virus, limun je nezaobilazan prirodni lijek. Kao i drugo citrusno voće, limun je bogat izvor C vitamina i antioksidansa, koji su ključni za naše zdravlje. Antioksidansi upijanju toksine i slobodne radikale u organizmu koji mogu naštetiti stanicama i uzrokovati rak i druge bolesti.

Između ostalog, svježe iscijeđen sok od jednog limuna (48 grama) sadrži:

  • 11 kalorija
  • 18,6 mg vitamina C
  • 3 mg kalcija
  • 0,1 g vlakana
  • 49 mg kalija
  • folna kiselina

Kako ih jesti?

Svježe cijeđeni sok možeš piti kao limunadu s vodom, ili ga politi po svojoj salati ili ribi. Za bolno grlo u kipuću vodu dodaj limunov sok i med. Nešpricana naribana korica limuna može poslužiti u kolačima i palačinkama.

Image
Foto: Pexels

Jagoda

Jagode su sočno i mirisno voće s visokim udjelom vode. Njihove sitne koštice osiguravaju nam mnogo vlakana koja su dobra za probavu. Njihova boja sadrži spoj koji podržava zdravlje našeg srca - a također, za dobar rad našeg srca bitan je i kalij kojeg su jagode bogat izvor. Jedno je istraživanje pokazalo kako žene koje jedu minimalno tri obroka jagoda i borovnica tjedno imaju manje šanse doživjeti srčani udar.

Jagode, kao i drugo bobičasto voće sadrže kvercetin koji ima prirodni anti-upalni učinak. Jedno serviranje od 3 veće jagode sadrži:

  • 17 kalorija
  • 4,15 g ugljikohidrata
  • 1,1 g vlakana
  • 9 mg kalcija
  • 7 mg magnezija
  • 83 mg kalija
  • 31,8 mg vitamina C

Kako ih jesti

Naravno, osim što u njima možeš uživati u sirovom obliku, možeš ih staviti u smoothie, nasjeckati u jogurt ili od njih napraviti džem.

Image
Foto: Pexels

Naranča

Naranče su slatke bombe vitamina i minerala. Prije svega, izvrstan su izvor vitamina C, jedna srednja naranča (141 grama) zadovoljava 117 posto dnevne potrebe za ovim vitaminom. Osim toga, sadrži ove važne sastojke:

  • 65 kalorija
  • 16,27 g ugljikohidrata
  • 3,4 g vlakana
  • 61 mg kalcija
  • 14 mg magnezija
  • 238 g kalija
  • 63,5 mg vitamina C
  • vitamine A i B

Kako ih jesti

Osim kao ukusan sok od cijeđenih naranča, mnogi ih ljudi jedu sirove kao međuobrok ili ih dodaju svojim jutarnjim žitaricama za malo ekstra okusa.

Image
Foto: Pexels

Grejpfrut

Grejpfrut je pomalo gorko voće specifičnog okusa koje može biti ružičasto, crveno ili bijelo. Kod ovog citrusnog voća prepunog vitamina treba biti pažljiv ako se uzima u kombinaciji s lijekovima jer može pojačati njihovo djelovanje. Grejp sadrži folnu kiselinu te bioflavonoide koji skupa s vitaminom C jača slabe desni, ali i naše arterije i kapilare. Osim toga, saveznik nam je ako nastojimo skinuti višak kilograma jer aktivira izmjenu tvari u stanici, pročišćuje crijeva te stabilizira crijevnu floru.

Pola jednog grejpa sadrži:

  • 52 kalorije
  • 13,11 g ugljikohidrata
  • 2 g vlakana
  • 27 g kalcija
  • 11 g magnezija
  • 166 g kalija
  • 38,4 g vitamina C

Kako ga jesti

Komadiće grejpa možeš dodati u voćnu salatu ili ga piti cijeđenog u kombinaciji s cijeđenom narančom.

Image
Foto: Pexels

Kupina

Kupine sadrže mnogo koštica pa su bogat izvor vlakana. Kao i druge bobice, sadrže antioksidanse u kojima se nalaze antocijani što usporavaju rast kancerogenih stanica. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine imaju u mnogo većem postotku, a vitamina C kupine imaju čak dvostruko više nego, na primjer, borovnice. Uz sve, ove tamne bobice imaju i lutein koji štiti naše oči od ultraljubičastih zraka.

Samo pola šalice kupina sadrži ove vrijedne nutrijente:

  • 31 kalorija
  • 6,92 g ugljikohidrata
  • 3,8 g vlakana
  • 21 mg kalcija
  • 14 mg magnezija
  • 117 mg kalija
  • 15,1 mg vitamina C

Kako ih jesti

Dakako, mogu se jesti svježe, ali su savršene i ako ih dodaš u jogurt ili ih smrzneš pa staviš u smoothie s bananama.

Image
Foto: Pexels