Ne zaboravi na mozak

Top hrana za mozak: Avokado za pamćenje, kurkuma za koncentraciju

Namirnice koje svakodnevno jedeš mogu ojačati tvoj imunitet, pomoći ti da se nosiš sa stresom pa i uravnotežiti razinu hormona, a sve to pozitivno utječe i na zdravlje mozga. Ovo su top

Top hrana za mozak: Avokado za pamćenje, kurkuma za koncentraciju

Zdrava i uravnotežena prehrana ključ je kvalitetnog života i dobrog zdravlja. Od davnina je poznato kako hrana može služiti i kao lijek, a brojne su namirnice koje svojim djelovanjem mogu pozitivno djelovati na ljudsko zdravlje.

Image

Jesi li već čula za neuronutricionizam, znanost o hrani za bolje raspoloženje i zdrav mozak? Nutricionistkinja nam je objasnila sve o tome


Tako postoji i određena hrana koja može poboljšati moždane funkcije. S druge strane, postoje i one namirnice koje mogu loše utjecati na tvoju koncentraciju ili pak izazvati druge neugodnosti poput bolova u trbuhu i sl. Iz tog razloga, vrlo je važno voditi računa o tome što jedemo i pratiti kako pojedine namirnice utječu na nas i na naše zdravlje.  

via GIPHY

Namirnice koje svakodnevno jedeš mogu ojačati tvoj imunitet, pomoći ti da se nosiš sa stresom pa i uravnotežiti razinu hormona. Sve to skupa pozitivno utječe i na zdravlje mozga i pomaže ti da ostaneš fokusirana.

Postoje namirnice koje pozitivno utječu na rad mozga i mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju, fokus i inteligenciju. Neke od njih otkrivamo ti u nastavku pa ih svakako uvrsti u svoju svakodnevnu prehranu.

Foto: Unsplash

Avokado za pamćenje


Jedna od najboljih namirnica koje izuzetno dobro utječu na rad mozga je avokado. Imaš li problema s pamćenjem, uvrsti avokado u svoju prehranu jer sadrži visoku razinu zdravih masnoća. To će pozitivno utjecati i na razinu šećera u krvi i na stanje tvoje kože. Osim toga, avokado sadrži i vitamin K i folnu kiselinu koji štite zdravlje mozga i pomažu poboljšati pamćenje i razinu koncentracije. Avokado možeš ubaciti u salate, smoothie ili pak od njega napraviti fini namaz za tost.


Image

Cikla za inteligenciju

Povrće koje je izuzetno zdravo, a danas je podcijenjeno je cikla. Možda nije na vrhu tvojih omiljenih namirnica, no svakako bi je trebala uključiti u svoju prehranu želiš li poboljšati svoje mentalne sposobnosti. Cikla smanjuje razne upale i tako omogućava mozgu da radi bolje i učinkovitije. Osim za zimnicu, ciklu možeš iskoristiti i na druge načine - od nje praviti sok, raditi salate ili namaze.

Image

Brokula za fokus i koncentraciju

Imaš li problema s nedostatkom koncentracije, onda bi u svoju prehranu morala uvrstiti brokulu. Upravo je ovo zeleno povrće jedna od najsnažnijih namirnica za zdravlje mozga, a obiluje vitaminom C, K i  holinom - nutrijentima koji pomažu u održavanju oštrine uma i poboljšavaju fokus. Možda to nisi znala, no brokula je zaista jedna od onih namirnica koje nas čini pametnijima.


Image

Losos za mentalnu oštrinu

Ako se često suočavaš s gubitkom fokusa ili imaš onaj osjećaj kada se ne možeš sjetiti zašto nešto radiš te ne znaš kako se više usredotočiti na ono što je bitno, potrebne su ti omega-3 masne kiseline koje će poboljšati performanse tvog mozga. Namirnica koja ih sadrži u ogromnim količinama i pomaže tvom mozgu da ostane u top formi je losos pa ga svakako uvrsti u svoj jelovnik. Osim toga, omega-3 masne kiseline smanjuju i rizik od nastanaka raka i tumora.  Image

Kurkuma za usredotočenosti i bolji rad mozga

Da bi bila usredotočena, svjesna svoje okoline i u toku sa svim zadacima i obavezama, trebaš biti brza, pažljiva kad je riječ o detaljima i sposobna predvidjeti promjene. Upravo zato trebaš ojačati svoj mozak i poboljšati svoju razinu koncentracije, a tu će ti pomoći kurkuma. Ovaj svestrani začin izuzetno je zdrav i povećava razinu antioksidanata koji štite imunološki sustav te poboljšavaju dotok kisika u mozak. To će ti pomoći da ostaneš koncentrirana, svježa i da bolje primjećuješ sve ono što se dešava oko tebe. Kurkumu možeš dodati u brojna jela, osobito juhe i variva, a vrlo je popularan i napitak od kurkume, poznatiji pod nazivom 'zlatno mlijeko'.Image