Jačanje imuniteta

Najbolje griju: Najzdravije namirnice i jela za zimu

Zima je godišnje doba u kojem žudimo za toplijom i masnijom hranom, a neke namirnice i jela kao da su stvorena za zimu i obvezno ih treba uključiti u prehranu jer su upravo one najzdravije

ella-olsson-fxJTl_gDh28-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Tijekom zimskih mjeseci mijenjamo naše navike, pazimo kako se odijevamo, a u hladnijim mjesecima naše tijelo žudi za drugačijom hranom. Osim što smo izloženi manjim količinama svjetlosti i razina energije se drastično mijenja tijekom zime. Puno češće ćemo preskočiti odlazak u teretanu, a poželjet ćemo jesti jaču i topliju hrane, te više pripremati tople napitke.

Image
Vrlo učinkovito

Prema stručnjacima: Navike zbog kojih trbuh i struk rastu

No, to ne znači da bismo trebali jesti bilo što i dalje trebamo paziti na prehranu i tijelo. Također je važno puno više unositi određene namirnice, a u nastavku možeš otkriti što najviše tijelo treba u zimskim mjesecima.

Juhe

Ovo je jedno od najboljih jela koje nam može pomoći da ugodnije preživimo hladnije dane. No, vrlo je važno izbjegavati juhe s puno soli i s namirnicama poput vrhnja kako bi se izvukao maksimum za zdravlje. Zdjela tople pileće juhe s povrćem ojačat će organizam, ali će ga i ugrijati. Guste juhe od povrća također su odlična izbor, a mogu se jesti s krekerima od cjelovitih žitarica.

Image
Foto: Unsplash

Lisnato zeleno povrće

Zeleno povrće poput kelja, blitve i raštike obogatit će i uljepšati svaki tanjur, posebno u hladnijim danima kada je sve sumorno. Ova vrsta povrća posebno je bogata vitaminima A, C i K. Raštika i zelena salata također su izvrsni izvori folata koji je posebno važan za žene u reproduktivnoj dobi, piše Eatingwell.

Image
Foto: Unsplash

Krumpir

Krumpir često možemo pronaći na popisima s lošim namirnicama, svrstava se u kategoriju s rižom i bijelim kruhom. No, za razliku od drugih namirnicama sa škrobom, koji su doista lišeni hranjivih tvari, krumpir je cjelovita namirnica koja sadrži dobre nutrijente. Krumpir je izvrstan izvor vitamina C i B6. Također je odličan izvor folata, a ima i vlakna (4 grama u krumpiru srednje veličine; ženama treba 25 grama dnevno, a muškarcima 38 grama). Ljubičasti krumpiri sadrže još jedan važan nutrijent, bogati su antocijaninima (antioksidansom koji smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti, te suzbija upale).

Image
Foto: Unsplash

Citrusi

Agrumi uključujući limun, limetu, naranče i grejp, najsočniji su zimi, a zbog svojih boja uljepšat će hladnije dane. Citrusi su puni vitamina C – jedna srednja naranča sadrži više od 100 posto preporučene dnevne doze. Ovo voće je također bogato flavonoidima, posebno s hesperidinom koji je zaslužan za povećanje "dobrog" HDL kolesterola i smanjenje "lošeg" LDL kolesterola i triglicerida.

Image
Foto: Unsplash

Zimske tikve

Bilo koja vrsta tikve je prava super namirnica. Od početka jeseni ima ih u izobilju, a traju cijelu zimu. Muškatna tikva ili bilo koja druga vrsta ima puno vlakana, magnezija, betakarotena i vitamina C i B6. Osim toga, konzumiranje ovog povrća može pomoći kod smanjenja razine krvnog tlaka i kolesterola.

Image
Foto: Unsplash