Ti si gospodarica svoje sreće. Ako misliš da nije tako, mijenjaj ove navike

Poslovica kaže kako smo sami sebi najveći neprijatelji i to je istina. Obrati pažnju na svoje misli i ponašanje

Ti si gospodarica svoje sreće. Ako misliš da nije tako, mijenjaj ove navike

Samopouzdanje je ključ uspjeha u bilo kojem području života i podrazumijeva zdravu ljubav prema sebi. Ono znači znati se nositi s unutarnjim sumnjama i ušutkati  glas koji ti govori: "Ti to ne možeš" ili "Nisi dovoljno dobra".

Nesigurnost i strahovi sasvim su prirodna stvar, osobito kada imaš posla s nečim novim. U tim situacijama (što je isto svojstveno čovjeku), nesvjesno posežeš za mehanizmima koji će te zadržati u zoni komfora i naizgled zaštiti. Svjesna si ih, ali ne smatraš ih velikom prijetnjom i zbog toga oni i jesu tolika prepreka u tvome razvoju. Trebala bi ih osvijestiti i riješiti ih se, želiš li postići više u životu.

Image

Higijena psihe: Kako se nositi s ljutnjom i izvući najbolje iz njeImage


(FOTO: Pexels)

U nastavku pročitaj koja su to tri modela ponašanja kojima samu sebe sabotiraš. Karakteristično za njih je, kada ih verbaliziraš, da gotovo uvijek idu s "ali". "Krenula bih na treninge, ali su mi u nezgodno vrijeme", "Znam da donosim loše odluke kada popijem malo više, ali...", "Prestat ću sutra pušiti, ali..."  i tako u nedogled. Zasigurno i sama imaš neki "ali" u džepu. 

Stalno se žališ

Kukanje ili jadikovanje je neprijatelj sreće. Možda ti čak pruža zadovoljstvo (stvaraš si alibi kukanjem, drži te na sigurnome, gdje nema mjesta strahovima), ali na posljetku kukanje su samo "prazne kalorije". 

Kronično jadikovanje, iza kojega nema nikakve želje za promjenom na bolje, potencira pesimizam, beznađe i negativno razmišljanje. Crpi ti energiju, ali i ljudima oko tebe. Postaješ frustrirana i vodiš život u kojem nema razloga za sreću.

Da se razumijemo, nezadovoljstvo samo po sebi nije loše. Štoviše, dobro je jer ti ukazuje na to da trebaš nešto promijeniti. Ono je svojevrsni znak za uzbunu, no nakon njega treba djelovati.

Image


(FOTO: Pexels)

Zapustila si se

Zanemarivanje osnovnih ljudskih potreba vodi do bolesti - psihičkih i tjelesnih. Ne možeš osjećati radost i imati energiju ako si iscrpljena i neispavana, ako ne jedeš zdravo, ne vježbaš, ne obavljaš higijenu i imaš problema s opijatima.

Mozak traži stimulaciju, tijelo žudi za pokretom, a duh za balansom. Ignoriraš li te ljudske potrebe, na dobrom si putu da postaneš anksiozna ili čak depresivna.  ?
(FOTO: Pexels)

Stalno odgađanje

Najčešće znaš što trebaš učiniti, no ne činiš to. Odgađanje je siguran put u propuštene prilike i kajanje. Ono "hrani" emocionalnu nestabilnost, nesigurnost, nezadovoljstvo te vodi u frustraciju. Odgađanjem sama sebi uskraćuješ bolji život. 

Image


(FOTO: Pixabay)