Test zona: Dailies Total 1 jednodnevne kontaktne leće

Pronaći prave kontaktne leće nije lako, osobito za osobe sa suhim očima, no ima opcija i za njih

Test zona: Dailies Total 1 jednodnevne kontaktne leće

Ovog puta nešto drugačije u našoj Test zoni. Inače u pravilu govorimo o kozmetičkim proizvodima, no ovog puta ja ću govoriti o kontaktnim lećama, medicinskom pomagalu za sve nas koji imamo probleme s vidom.

Kontaktne leće nosim od svoje 14. godine (sada imam 36) i u sve te godine osobito posljednjih nekoliko zbilja sam isprobala dosta leća koje se nalaze na tržištu u potrazi za najboljima. Od godišnjih, mjesečnih, dvotjednih, dnevnih, pa i korejskih "circle" leća – isprobala sam ih zaista mnogo.

U pravilu nisam imala većih problema s većinom leća, sve do prije nekih godinu dana kada sam isprobavajući jedan kozmetički proizvod na kraju završila sa sindromom suhog oka (keratitisom). Iako se toga nisam riješili u potpunosti, a vjerojatno niti neću (jer je riječ o kroničnoj boljci), oči su mi sada dosta dobre da ponekad mogu "preživjeti" dan bez kapljica za ovlaživanje očiju, a mogu nositi i leće. Naravno, sada više ne dolaze bilo kakve leće u obzir, već samo najbolje i one za najosjetljivije oči. U svojoj potrazi isprobala sam i Alconove Dailies Total 1 jednodnevne kontaktne leće, pa o njima ovog puta i pišem...

Što kaže proizvođač:


Jednodnevne kontaktne leće namijenjene su nošenju tijekom cijelog dana, navečer se bacaju a drugi dan uzima novi, sterilni par leća. Kod nošenja jednodnevnih leća ne trebate koristiti otopinu za čuvanje, čišćenje i dezinfekciju.

Preporučljivo je da kontaktne leće imaju svilenkasto-glatku površinu kako bi se smanjila iritacija nježnog tkiva oka. To vam omogućuje najnovija generacija jednodnevnih kontaktnih leća Dailies Total 1. Pružaju izvanrednu udobnost koja traje i kod najzahtjevnijih aktivnosti, zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji. Omogućuju vam nezaboravno iskustvo nošenja kontaktnih leća jer u oku kao da nemate ništa, a vaše oči trebaju kontaktnu leću s kojom se osjećate dobro na kraju dana jednako kao i na početku.

Image

Što kažem ja:


Problematiku mojih očiju objasnila sam već u uvodu. Upravo zbog suhih očiju i nošenja leća odlučila sam se isprobati neke od jednodnevnih leća na našem tržištu, a najbolje među njima upravo su ove Dailies Total 1 leće.

Zbog čega? Krenimo od početka. S jednodnevnim lećama praktično je to što ne morate prtljati s tekućinom za leće - otvorite ih, iz pakiranja stavite u oko i na kraju dana samo bacite u koš za smeće. Kod Dailies total 1 leća, koje su obojene prozirno plavom bojom lako ćete prepoznati krivu i pravu stranu leće po rubu, a i u posudici je u 99 posto slučajeva već ispravno okrenuta, barem iz mog iskustva.

Leća se lagano umeće i iznimno je ugodna za nošenje. Zapravo toliko je ugodna da ćete, ako se vratite na neke druge, recimo godišnje leće, definitivno vidjeti razliku u udobnosti. Važno je za reći i da leće lijepo "sjedaju" u oko i ne pomiču se te da je vid veoma oštar s njima (da, čak i kad koristite istu dioptriju za više različitih leća).

Ta početna udobnost trajat će zaista jako dugo. U stvari ovo su prve leće, otkako patim od suhih očiju, kod kojih sam mogla izdržati nekih 6-7 sati a da uopće nisam ni primijetila da imam leće u očima, a relativno ugodno nosila sam ih gotovo 14 sati, uz malu pomoć kapljica za ovlaživanje leća i očiju. Hoće li vas početi žuljati nakon jako dugog dana - vjerojatno hoće - no ove sam leće uspjela nositi puno dulje i udobnije nego li bilo koje druge leće unatrag ovih godinu dana. U stvari, i dosta prije toga.

Nisam to očekivala jer ove leće imaju niži sadržaj vode od ostalih leća, a ja sam bila uvjerena da veći sadržaj vode znači i da dulje vlaže oko. Čitala sam malo o tome i upitala to moju oftalmologicu ispada da je suprotno. Najbolje kontaktne leće za suhe oči one su s manjim sadržajem vode. Kontaktne leće s recimo 65 posto vode će izvlačiti više vode iz okoline - u ovom slučaju vaših očiju - kako bi zadržale tu razinu od 65 posto. I dok će leće ostati mekane i vlažne, vaše oči neće. Hidrofilne kontaktne leće s visokim postotkom vode su poput spužve koja apsorbira suze. Što je veći sadržaj vode, više će leća upijati vaših suza kako bi zadržala svoju vlažnost. S druge strane taj problem je manji kod leća s nižim postotkom vode i većim postotkom propusnosti kisika. Dailies Total 1 imaju samo 33% posto vode i visoku propusnost kisika od 156 Dk/t – i upravo to ih čini ugodnim za duže nošenje.

Ovo zvuče kao savršene leće, zar ne? Ipak, imaju nekoliko manjih mana: nisu dostupne za astigmatizam, nemaju UV zaštitu i u plusu idu samo do +6 (u minusu do -12), uz to dosta su skliske, pa ih je ponekad nešto teže izvaditi iz oka, iako jednom kada se "ufurate" nije to nikakav problem.

I naravno, nešto su skuplje od mjesečnih ili godišnjih leća. Iako ako imate problem sa suhim ili osjetljivim lećama onda znate da je bitnije imati kvalitetne leće koje možete nositi nego li bilo što drugo. A osobito će biti praktične osobama koje nose naočale češće nego leće - jer i mogu koristiti po potrebi bez straha od isteklog roka trajanja kao kod primjerice mjesečnih, tromjesečnih, polugodišnjih i ostalih leća.


Što mislite o jednodnevnim lećama? Biste li ih isprobali?

Image
Image