Mliječni su proizvodi još uvijek važan dio prehrane, međutim, ako se pokušavaš pridržavati mediteranske prehrane onako kako je planirano, potrošnja mlijeka smanjuje se na minimum i konzumira se samo u nekoliko oblika, poput sira i jogurta. Odsustvo mliječnih proizvoda iz prehrane ima nekih svojih loših strana. Tako je unos kalcija obično manji ako ne konzumiramo mliječne proizvode.
Međutim, obećavajuće novo istraživanjeobjavljeno u američkom časopisu Clinical NutritionTrusted Source pokazuje da se mediteranska prehrana može nadopuniti dodatnim mliječnim proizvodima kako bi se zadovoljile potrebe za kalcijem, a ipak osigurava značajne zdravstvene prednosti po kojima je ova prehrana poznata.
"Naše istraživanje pokazalo je da mediteranska prehrana dopunjena s tri obroka mliječnih proizvoda dnevno zadovoljava potrebe za kalcijem, poboljšavajući krvni tlak, kolesterol, moždane funkcije i raspoloženje", za portal Healthline rekla je Alexandra Wade, autorica studije i doktorandica Sveučilišta South Australia
"To pokazuje da se mediteranska prehrana može izmijeniti kako bi se poboljšala održivost i izvedivost kod nemediteranskog stanovništva, te da se i dalje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i moguće demencije", dodala je.
(Foto: Pexels)
Istraživanje je usporedilo zdravstvene koristi mediteranske prehrane u koju su uključeni mliječni proizvodi (MedDairy), koja je uključivala 3-4 obroka mliječnih proizvoda dnevno, s tradicionalnijom dijetom s niskim udjelom masti i to na 41 sudioniku starijem od 45 godina. MedDairy dijeta bila je povezana s brojnim zdravstvenim prednostima vezanim za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući poboljšani krvni tlak, rad srca i kolesterol.
Tradicionalnu mediteransku prehranu karakterizira:
- visok unos voća, povrća i mahunarki
- prvenstveno nerafinirana zrna
- visok unos mono nezasićenih masti (od ekstra djevičanskog maslinovog ulja)
- umjereno visok unos ribe
- mala potrošnja crvenog mesa, peradi i šećera
- umjerena konzumacija mlijeka - tipično sir i jogurt
- umjereni unos etanola (u obliku vina)
Međutim, ono što ovoj prehrani nedostaje je kalcij. Prema ovom istraživanju, dnevna količina kalcija dobivena mediteranskom prehranom prosječno se kreće između 700-820 miligrama dnevno, što je znatno manje od 1000 miligrama na dan koje preporučuje Nacionalni institut za zdravstvo (NIH) za odrasle muškarce i žene u Sjedinjenim Američkim Državama. Za tinejdžere, preporučeni unos kalcija dnevno penje se i do 1.300 mg.
(Foto: Pexels)
Razmisli dvaput o unosu mliječnih proizvoda
Studija također predstavlja neke dodatne probleme za razmatranje.
"Moja glavna briga u čitanju studije je da će ljudi misliti da su mliječni proizvodi jedini izvor kalcija. Mnogo biljnih izvora, poput orašastih sjemenki, sezamovih sjemenki i badema sadrže kalcij", rekla je Kristin Kirkpatrick, licencirana dijetetičarka i voditeljica wellnessa s kliničkog wellness instituta u Clevelandu.
Mnogo namirnica, uključujući sardine, repu, tofu i bezbroj ostalih obogaćenih namirnica, uključujući sok od naranče i žitarice, može također pomoći nadopuniti unos kalcija.
(Foto: Pexels)
Promjena mediteranske prehrane kako bi ona bila privlačnija Amerikancima mogla bi biti važan korak prema dugoročnom zdravlju - čak i ako neki dodavanje mlijeka vide kao nepotreban korak.
"Mediteranska prehrana jedna je od najproučavanijih prehrana s najvišom stopom učinkovitosti za ukupno smanjenje srčanih i drugih kroničnih bolesti. Mliječni proizvodi nisu važan čimbenik u mediteranskoj prehrani i sumnjam da će jedna studija to značajno promijeniti", rekla je Kirkpatrick.