Svi znamo koliko je avokado zdrav, no znaš li koliko ga zapravo trebaš konzumirati?

Ako si i ti opsjednuta avokadom kao i mi i koristiš ga za pripremu doručka, ručka, večere pa čak i deserta, možda je vrijeme da malo usporiš.

Svi znamo koliko je avokado zdrav, no znaš li koliko ga zapravo trebaš konzumirati?

Svakodnevno možemo pročitati koliko je avokado zdrava namirnica i kako su nezasićene masne kiseline koje sadrži odlične za naše zdravlje. Također je prepun vitamina E i B te pomaže u apsorpciji ostalih vitamina topivih u mastima. To znači da je odgovoran ne samo za jak imunitet nego i za prekrasan izgled kože i zdrav mozak. 

Image

Zašto je avokado "it" namirnica koja je pokorila svijet? Uz ova tri recepta i ti ćeš se zaljubiti u njega


No jesi li se ikada zapitala koliko je avokada previše avokada? 

Većina nas kada priprema avokado kao umak ili dodatak jelu upotrijebi cijeli plod. Moramo na umu imati da ničega previše nije dobro pa tako ni ove zdrave namirnice. Kako je avokado vrlo bogat nutrijentima, ovo bi mogla biti prevelika doza za prosječnu osobu. Posebno bi trebala smanjiti konzumaciju avokada ako imaš problema s probavnim sustavom. U tom slučaju bi ti samo osmina ploda trebala biti dovoljna. Ako si zdrava osoba prosječne težine i građe, jedna polovica avokada dnevno odlična je da dobiješ sve zdravstvene benefite bez negativnog utjecaja na organizam

No ova doza mogla bi biti i manja ako tijekom dana konzumiraš druge namirnice koje su bogate zdravim mastima. Primjerice, ako si isti dan pojela šaku badema i puding od chia sjemenki, možda bi trebala još više smanjiti porciju avokada. 


Koje su posljedice ako konzumiraš previše avokada?

Ako jednom pojedeš avokada više nego što bi trebala, male su šanse su da će ti se dogoditi ništa loše. Eventualno bi mogla osjetiti posljedice u obliku probavnih smetnji. No ako svakodnevno unosiš više masti nego što bi trebala, bila ona zdrava ili ne, nakon nekog vremena primijetit ćeš nakupljanje neželjene težine. Zato bi kod iduće pripreme tosta s avokadom trebala stati na jednoj polovici.

Nemoj se bojati eksperimentirati sa zdravim namirnicama i zapamti da je ključ zdrave prehrane raznolikost. Jednom kada na tanjur staviš mnogo različitog povrća, leguma i žitarica, nećeš imati potrebu pretjerati s bilo kojom od namirnica.