Ljeto je pravo vrijeme za pripremu jela s paprikom, bilo da se konzumira svježa, a takva je najbolja i najzdravija, ili pak u raznim kombinacijama s mesom, drugim povrćem ili u salatama. Paprike imaju prepoznatljiv miris i ukus i svakom jelu će dati posebnu pikantnu aromu. Kod nas su najpopularnije babure, za pripremu zimnice dobre su rog paprike, a u receptima su zastupljene i velike crvene, žute i zelene paprike.
Paprika se koristi kao dodatak salatama, varivima, umacima, pečenjima i pirjanim jelima. Može se puniti na razne načine ili jesti samostalno, sirova. Punjene paprike jedno su od najukusnijih ljetnih jela, dakako i najomiljenijih. Paprika se odlično slaže s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, patlidžanima, rajčicama, tikvicama, tunom, srdelama i inćunima. Kisela ili pečena paprika odlično pristaje u salate ili hladna predjela, a može joj se dodati i maslinovo ulje, češnjak i kapare te mediteransko začinsko bilje. Mljevena, sušena paprika, slatka ili ljuta, jedan je pak od nezaobilaznih začina u svakoj kuhinji.
Zdravstvena svojstva paprike
Paprika je preporučljiva u prehrani i zbog svojih ljekovitih sastojaka. Osim što su jako ukusne i nezaobilazne u svakoj kuhinji, prednost paprika je u činjenici da su bogate C vitaminom, te mineralima kao što su kalij, cink, riboflavin. Zbog velikih količina vitamina C paprika se preporučuje kao dodatak prehrani za jačanje imunološkog sustava. U paprici se nalazi gotovo dvostruko više vitamina C nego u agrumima.
Treba imati na umu da kiseljenjem ili pak zamrzavanjem u hladanjaku paprika ne gubi svoju hranjivu vrijednost. Ono što je također vrijedno kod paprike jest njezina niska kalorična vrijednost.
Crvena paprika izvor je karotenoida koji su odgovorni za žarku boju, ali i snažno antioksidativno djelovanje. Dokazano je da likopen i beta-kriptoksantin iz paprika povoljno djeluju na zdravlje srca i pluća, dok je lutein važan za zdrave oči.
Kapsaicin je spoj iz paprika koji posebno pobuđuje pažnju znanstvenika. U najvećoj koncentraciji nalazi se u ljutim papričicama, a izvjesne količine ovoga spoja sadrže i neke vrste slatkih paprika. Kapsaicin je molekula koja se nalazi u čili paprici i kajenskom papru, a daje im intenzivnu crvenu boju i ljutinu. Kapsaicin ima ljekovito djelovanje jer djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu sprječava razvoj bakterija truljenja i poboljšava probavu hrane.
Foto: © colnihko - fotolia
Peperonata
Sastojci:
5 kom crvena paprika
3 žlica grožđice
2 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
2 režanj češnjak
1.50 žlica kapari
1 žlica vinski ocat, bijeli
1 mala žlica svježi timijan
0.50 mala žlica slatka paprika
prstohvat kajenski papar
sol
Priprema:
Paprike peći direktno iznad plamena ili u pećnici da pougljene. Zatvoriti ih u plastičnu vrećicu i ostaviti da se pare 15 do 30 minuta. Zatim ih oguliti, očistiti od sjemenki i narezati na trake debljine 1-1,5 cm. Narezane paprike pomiješati sa maslinovim uljem, češnjakom, kaparima, octom, timijanom, paprikom u prahu i paprom u velikoj zdjeli. Začiniti po ukusu sa soli. Peperonata se može pripremiti dan ranije te držati u hladnjaku, a prije serviranja zagrijati do sobne temperature.
Punjena paprika sa sirom i začinima
Sastojci:
8-12 mini slatkih paprika
1/2 šalice mekog kozjeg sira
začinsko bilje - peršin, origano, češnjak
maslinovo ulje
papar i sol
Priprema:
Pomiješajte sir za začinima i napunite njime očišćene polovice paprika. Stavite ih na nauljeni lim za pečenje, prelijte s maslinovim uljem i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok ne porumene. Poslužite uz zelenu salatu i pirjane mahune.
Punjene paprike
Sastojci:
1000 g mljeveno meso
100 g riža
9 komada paprika, žuta (mesnata)
100 g panceta
1luk crveni
1 režanj češnjak
peršin, list
sol
papar
500 g rajčica
Priprema:
Mljevenom mesu dodati rižu, pancetu narezanu na male kockice, isjeckani luk, češnjak i peršin. Posoliti i popapriti po želji. Smjesom napuniti paprike kojima je prethodno izdubljena sredina. Tako napunjene paprike poslagati u lonac u kojemu će se kuhati sa umakom od rajčica.U posebnoj posudi skuhati 1/5 kg rajčica kojima je dodan peršin, malo šećera (pola žličice), papar i sol po želji. Skuhan umak od rajčica preliti preko napunjenih paprika, doliti vode do vrha paprika i sve zajedno kuhati na laganoj vatri sat i 30 minuta.
Salata s pečenim paprikama
Sastojci:
4 crvene paprike
400 ml milerama
200 ml majoneze
150g sira edamera
4 jaja
sol
papar
Priprema:
Paprike ispecite, ogulite i izrežite. Jaja skuhajte na tvrdo i izrežite na kockice zajedno sa sirom. Pomiješajte mileram sa majonezom pa dodajte jaja, paprike i sir. Pomiješajte, posolite, popaprite i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.