Hrana je samo hrana - uživaj u njoj

Ključ zdrave težine: Što je to intuitivno jedenje?

U posljednje vrijeme na društvenim mrežama sve više se spominje trend popularizacije intuitivnog jedenja, svojevrsne anti-dijete koja zagovara neutralan pristup hrani - i time jako dobro utječe i na našu kilažu i na mentalno zdravlje. Evo o čemu se točno radi.

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: Unsplash

Bliži se ljeto, a to znači da na dnevnoj bazi raste broj informacija o anticelulitnim kremama, vježbama podizanja stražnjice i raznim dijetama koje bismo se trebale pridržavati želimo li na moru biti u top formi. I dok su mnogi savjeti i dijete jako restriktivni, u zadnje vrijeme sve više i više susrećemo trend takozvanog intuitivnog jedenja – svojevrsni anti-dijeta „režim“ prehrane koji zagovara uživanje u svim slatkim zadovoljstvima u obliku hrane, a istovremeno drži naše kilograme pod kontrolom. Pitaš se kako je to moguće? Srećom, mi smo sve istražile.

Dakle, da pojasnimo. Intuitivno jedenje je revolucionarni način jedenja koji uključuje slušanje intuicije, instinkta, emocija i racionalnog pristupa u odnosu s hranom. Zapravo, intuitivno jedenje je normalan način jedenja za sve nas – svi mi smo rođeni jedući intuitivno. Djeci nijedna namirnica nije loša ni dobra – sve je samo hrana. Nema opsesije, djeca jedu kad su gladna, hranu koju žele u tom trenutku te prestanu kad su sita. Bez restrikcija, bez opsesije, bez straha, bez drame. Hrana je samo hrana, potpuno neutralna.

Međutim, odrastajući, naučili smo mnoga “pravila” o prehrani, započeli smo razno razne dijete i time se udaljili od našeg unutarnjeg znanja. Intuitivno jedenje nudi mnoge mentalne, emocionalne, tjelesne i spiritualne prednosti, počevši od većeg samopouzdanja, boljeg odnosa prema samom sebi, manje tjeskobe i depresije do manje emotivnog jedenja, poremećaja u prehrani i boljeg zdravlja.

Općenito govoreći, intuitivno jedenje zasniva se na nekoliko načela:

  • Poštuj svoju glad
  • Pomiri se s hranom
  • Odbaci osuđivanje same sebe
  • Osjeti sitost
  • Uhvati se u koštac s emocijama bez da u priču uključuješ prejedanje
  • Dopusti si uživati u hrani
  • Poštuj svoje tijelo

Intuitivno jedenje zapravo je koncept prihvaćanja slobode jedenja, odnosno konzumiranja one hrane i namirnica koje u tom trenutku našem tijelu trebaju. Ako žudimo za slatkim, pojedemo nešto slatko bez da se nakon toga danima grizemo. Ne namećemo si nerealna očekivanja od prehrane te općenito uživamo u hrani u kontroliranom smislu – i sve to zato što znamo da nema osude i nema zabrana. Kada nema zabranjivanja određene namirnice, mnogo je manja vjerojatnost da ćemo se u konačnici njome u nekom trenutku prejesti.

Image
Foto: Unsplash

Intuitivno jedenje je potpuno fleksibilno, nema pravila. Za razliku od dijeta koje kreću s idejom da ti ne znaš što i koliko jesti, intuitivno jedenje kreće s idejom da samo i jedino ti znaš što i koliko jesti. Jedini šef u prakticiranju intuitivnog jedenja si ti! Da, možda zvuči zastrašujuće – preuzimanje potpune odgovornosti za prehranu i zdravlje nije lak zadatak. Pogotovo ukoliko si izgubila godine i godine života slijepo vjerujući raznim prehrambenih planovima i dijetama koje nude čarobna rješenja svih problema s težinom. No, ako se odlučiš probati prakticirati intuitivno jedenje u svakodnevnom životu – garantiramo da će ti se trud višestruko isplatiti.

Budi iskrena prema samoj sebi

Ono što trebaš znati želiš li iskušati prakticiranje intuitivnog jedenja je to da je prvi korak cijelog procesa evaluacija tvog trenutnog odnosa s hranom. Jedeš li što želiš, kad želiš i koliko želiš? Izbjegavaš li određene namirnice zbog količine ugljikohidrata, masti ili kalorija? Postoje li namirnice koje si si zabranila? Jedeš li kad se osjećaš tjeskobno, ljuto, sretno, tužno iako nisi zapravo gladna? Odbijaš li hranu koju želiš jer se bojiš debljanja ili prejedanja?

Ovo su neka od pitanja koja će ti pomoći ocijeniti tvoj trenutni odnos s hranom. Pristupi im iskreno i sa znatiželjom. Ne osuđuj se zbog odgovora – to nije poanta evaluacije. Poanta je da procjeniš gdje se trenutno nalaziš, tako da točno znaš koliko je potrebno uroniti u prakticiranje intuitivnog jedenja te ostvariti slobodu u prehrani.

Ukoliko si otkrila da tvoj odnos s prehranom nije idealan, da postoje mnoga pravila u tvojoj prehrani te da se ne osjećaš dobro u vezi svog odnosa s hranom, ne očajavaj. To je samo znak da trebaš raditi na odnosu s hranom i to je potpuno u redu.

Image
Foto: Unsplash

Odbaci mentalitet osobe koje je stalno na dijeti

Drugi korak je odbacivanje dijeta, tj. mentaliteta osobe koja stalno razmišlja o dijetama. Činjenica jest da dijete ne funkcioniraju. Dijete ne pokazuju dugotrajne rezultate, većina dijeta završi vraćanjem izgubljenih kilograma i dobivajući u prosjeku još 5 kilograma. Postoje brojne studije koje potvrđuju ideju da su dijete beskorisne, ne funkcioniraju i zapravo su štetne.  Uz povratak “izgubljenih” kilograma, dijete uzrokuju gubljenje ne samo masnoće, nego i mišićne mase. Jedino što je sigurno da ćeš dobiti prateći dijete jest nezdrav odnos s hranom.

Odbacivanje dijeta je najvažniji korak ka slobodi u prehrani. Ne možeš ostvariti slobodu u prehrani dok god se nadaš gubitku kilograma i to utječe na tvoj svakodnevni izbor namirnica.

Intuitivno jedenje promovira neutralnost namirnica. Hrana je samo hrana. Jedini način da ostvariš mir s hranom i riješiš se opsesije jest da prihvatiš svu hranu kao jednaku. Tek kad ti je sva hrana jednaka i neutralna, imat ćeš potpunu kontrolu nad svojim jedenjem – ako keksi nisu zabranjeni i ti znaš da ih smiješ jesti, neće više biti zanimljivi. Ovo će ti omogućiti da pojedeš dva, tri ili pet keksa umjesto da si zabranjuješ, pa na kraju dana pojedeš cijelu kutiju.

Uzmi si vremena

Uzmi si vremena, zapitaj se što si zapravo dobila prateći sve te dijete. Zapitaj se je li gubitak nekoliko kilograma vrijedan tolike muke, opsesije i tjeskobe ili je moguće uživati u životu danas, sada, u tijelu koje imaš. Okruži se pozitivnim izvorima informacija koji promoviraju zdrav odnos s hranom, zdrav odnos s tijelom, sa sobom i kreni na svoje putovanje intuitivnog jedenja. Moglo bi ti drastično popraviti pogled na život, hranu, ali i na samu sebe.

Image
Ne debljaju

Zdrave, slatke i gotove za čas: Domaće čokoladne kuglice