Bogat vlaknima, siromašan kalorijama

Sve što trebaš znati o batatu – krumpiru koji to nije

Slatki krumpir odnosno batat odličan je za zdravlje, a pomaže i kod mršavljenja. Izvor je brojnih vrijednih nutrijenata, a ima i malo kalorija

batat.jpg
Foto: Pexels

Ima nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks hrane zapravo je  mjerna jedinica za brzinu kojom se razina šećera u krvi poveća nakon konzumiranja određene vrste namirnica. Pokazuje nam koliko svaki gram ugljikohidrata u nekoj namirnici povisuje razinu glukoze u krvi. Namirnice koje sadrži visok GI nisu dobre za zdravlje jer potiču debljanje, a mogu potaknuti i razvoj dijabetesa tipa 2. Kad je riječ o batatu, vrlo je važan način na koji se on priprema. Kuhani batat ima nizak glikemijski indeks, no kod pečenog batata GI se povećava pa bi ga dijabetičari trebali izbjegavati. S obzirom na to da sadrži vitamina A i C, batat ima i snažno antioksidativno djelovanje te može spriječiti pojavu raznih upala u organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Unsplash
4/5