Odvikavanje od kofeina

Što se može dogoditi ako naglo prestaneš piti kavu

Naglo eliminiranje kofeina iz svakodnevice može uzrokovati neke neugodne simptome, slične kao i kod apstinencijske krize

pexels-juan-pablo-serrano-arenas-894696.jpg
Foto: Pexels

Za mnoge od nas kava je postala toliko važan dio naših života i toliko je ukorijenjena u našu kulturu, da je teško zamisliti dan bez nje.

Image
Mirisna i ukusna

Kratki vodič o kavi: Znaš li sve o svom omiljenom napitku

Iako kava ima brojne zdravstvene prednosti, odvikavanje od ovog kofeinskog napitka može biti prava odluka za neke ljude. I koliko god (nekima) primamljivo zvučao život bez kofeina, kao i kod svakog odvikavanja - bolje je postupno smanjiti količinu kave koju piješ dnevno i dati si vremena da se prilagodiš promjenama.

shimmer fallback

Naša tijela postaju ovisna o kavi, a naglo eliminiranje kofeina iz svakodnevice može uzrokovati neke neugodne simptome, slične kao i kod apstinencijske krize.

Možeš imati problema s glavoboljom

Ako si se ikada probudila sa strašnom glavoboljom, vjerojatno znaš da šalica tople, jake kave može učiniti da ta bol nestane. To se događa jer kava sužava krvne žile u tvom mozgu. Kada iznenada odlučiš izbaciti kavu iz svakodnevice, ona uzrokuje otvaranje krvnih žila, što povećava dotok krvi u mozak. Tvoje tijelo može reagirati na ovu iznenadnu promjenu u protoku krvi s bolnim glavoboljama koje će trajati dok se mozak prilagođava povećanom protoku krvi.

shimmer fallback

Možeš osjećati veću tjeskobu

Koliko god kontradiktorno zvučalo, potpuno odvikavanje od kave zapravo te može učiniti još nervoznijom. Iako kofein može uzrokovati da se osjećaš nervozno, tvoje tijelo postaje psihički i fizički ovisno o njemu. Iznenadan prestanak ispijanja kave može učiniti da se osjećaš tjeskobno i pod stresom. A ako si navikla popiti šalicu kave sa šećerom ili zaslađenim sirupima, mogla bi osjetiti i simptome povlačenja šećera, što bi moglo uzrokovati još veću nervozu.

shimmer fallback

Možeš osjetiti posljedice na koži

Anksioznost može uzrokovati da se znojiš i da ti srce kuca puno brže, a nije dobro ni za tvoju kožu. To je zato što pokreće proizvodnju kortizola, također poznatog kao hormon stresa, koji utječe na pore tvoje kože i uzrokuje povećanje proizvodnje ulja. To, pak, može dovesti do začepljenih pora, mitesera i kože koja izgleda masno. Stres i tjeskoba najgori su neprijatelji tvoje kože, a mogu čak uzrokovati i prerano starenje kože.

shimmer fallback

Može zube učiniti osjetljivijima

Jedan od najneugodnijih simptoma odvikavanja od kofeina vjerojatno je mučnina. Uznemireni želudac i mučnina mogu uzrokovati povraćanje, što zauzvrat može utjecati na tvoje zube. Iako često pijenje kave može zamrljati zube i uzrokovati im žućkasti izgled, nagli prestanak ispijanja kave nije dobar ni za tvoje oralno zdravlje. Uz to, povraćanje može uzrokovati suhoću usta i eroziju, zbog čega su zubi osjetljiviji i skloniji karijesu.

shimmer fallback

Možeš osjećati vrtoglavicu

Ako piješ kavu, znaš da će ti spasiti dan, posebno ako ti se ujutro malo vrti u glavi. No kada jednom zauvijek doneseš odluku da prestaneš piti kavu, tvom tijelu treba vremena da se prilagodi tim promjenama i moglo bi odgovoriti osjećajem vrtoglavice. Pokušaj sjesti ili leći ako ti se vrti u glavi. Ovi simptomi obično traju do 9 dana, jer tvom tijelu treba vremena da se navikne na promjenu.

shimmer fallback

Mogla bi se teže koncentrirati

Osim što ti pomaže da se razbudiš ujutro, kava može poboljšati tvoj fokus prije ispita ili dana na poslu. Kofein povećava razinu adrenalina, uzrokujući porast krvnog tlaka i također stimulirajući mozak. Jednom kada odlučiš živjeti bez kofeina, to bi moglo uzrokovati da se u početku boriš s koncentracijom, no tvoje će se tijelo s vremenom naviknuti funkcionirati bez njega.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.