Mirisna i ukusna

Kratki vodič o kavi: Znaš li sve o svom omiljenom napitku

Uz kratki vodič o mnogima omiljenoj kavi, nauči razlikovati arabiku i robustu te kako izabrati aromu prema načinu prženja

miryam-leon-HkbjO-OlG4w-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kava je mnogima od nas nezaobilazni dio svakodnevice. I dok ju ispijamo svakog jutra, rijetko kada razmišljamo kako je naša kava pripremljena i odakle dolazi samo zrno. Kako bi se više upoznala s ovim tekućim zlatom, napravile smo kratki vodič kroz osnovne pojmove i karakteristike kave.


Image
Iznenadi nepce

Začini svoju kavu koricom naranče za potpuno novi napitak

Kava je naziv za porodicu biljaka u koju spada oko 40 vrsta, dok komercijalno najviše koristimo dvije - arabiku i robustu. Arabika je cjenovno nešto skuplja vrsta kave jer se radi o biljci koja je posebno osjetljiva na napad nametnika i na promjenu temperature, a sadrži manje kofeina i ima nježniji okus s manje kiseline. Robusta je s druge strane puno otpornija i sadrži više kofeina. Puno je snažnijeg okusa i ima dozu ugodne gorčine u kojoj mnogi uživaju. Komercijalne kave su obično mješavina robuste i arabike, dok se premium kavama obično smatraju čista zrna arabike.

Kava se razlikuje i po tome na kojem je području uzgajana

Najveći izvoznici kave su Brazil, Vijetnam i Kolumbija, dok su u Europi to Švicarska i Njemačka. Kava koja dolazi iz Sjeverne Amerike ima vrlo uravnotežen okus i krasi ju blaga slatkoća i nježna aroma. Kava iz Afrike pak ima nešto više voćnih nota i do izražaja više dolazi karakteristična kiselina. Takva kava svojom gustoćom pomalo nalikuje na čaj. Azijskom proizvodnjom kave najviše dominira robusta pa je tako kava iz Vijetnama nešto snažnija i više gorka.


Prženje kave daje konačni okus

Zrna kave na biljci izgledaju poput trešanja te se prije konzumiranja moraju obraditi. Kako bi dobila karakterističnu boju i miris, zrna se prže na temperaturama od 190 do 220 stupnjeva Celzijevih, između 90 sekundi i 15 minuta. Postoje četiri različite razine prženja koje daju potpuno drugačiju kavu. Kratko prženje, poznato i kao američko, daje kavu svijetle boje i izražene gorčine, okusa koji podsjeća na tostirane žitarice. Nešto dužim prženjem dobijemo srednje prženu kavu ili regular kavu. Tako pržena kava odlikuje se punom aromom i okusom, a prženjem gubi dio kiseline i oporosti. Jako i tamno pržena kava, poznata i kao talijanska, francuska ili espresso pržena kava ima znatno tamniju boju, gotovo da gubi svu kiselinu i poprima aromu prženja.


Bilo da voliš gorku kavu ili slatkaste i nježne arome, sada znaš kako izabrati svoju iduću vrećicu kave bez da ju prije toga kušaš. Idealno bi bilo da kavu prvi put napraviš bez mlijeka i šećera kako bi mogla okusiti pravu aromu, a ako i dalje preferiraš dodatke, nastavi uživati u kavi s kojom najradnije započneš dan.


Možda će te zanimati

Image
LJUBAV JE PRED VRATIMA

SRETNA 2024.- Horoskopski znakovi koji će pronaći ljubav do kraja ove godine

Image
PROSINAC U KINO DVORANA

Beyoncé, Maria Callas, Orašar i filmski doček nove godine – čarolija ovog prosinca u Cinestaru!