Svestrani dodatak jelima

Sušene rajčice popularna su delicija, ali jesu li zdrave?

Nakon što se rajčice osuše, poprimaju žvakastu teksturu i dobivaju još intenzivniji okus od svježih rajčica, stoga se savršeno uklapaju u gotovo sva slana jela. A koliko su zapravo zdrave, provjeri u nastavku

profimedia-0561118975.jpg
Foto: Profimedia

Bogate su vitaminima i mineralima

Rajčica je puna hranjivih tvari, ali ima posebno veliku količinu određenih važnih vitamina i minerala (poput provitamina A, vitamina C i kalija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamin C pomaže u održavanju zdravlja tvog imunološkog sustava, kože itd. Osim toga, djeluje kao snažan antioksidans u tijelu. To znači da štiti stanice od oksidativnih oštećenja povezanih s mnogim zdravstvenim učincima.

Kalij je mineral koji sudjeluje u regulaciji tekućine, funkcioniranju mišića i živaca te kontroli krvnog tlaka.

Provitamin A je vrsta vitamina A koji se nalazi u biljnoj hrani. Provitamin A karotenoidi, poput beta karotena, mogu se pretvoriti u vitamin A u vašem tijelu i imati druge važne uloge u zdravlju. Kao i vitamin C, provitamin A može pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali to nije sve. Sušene rajčice također sadrže manje količine drugih esencijalnih hranjivih tvari poput magnezija, riboflavina i željeza.

3/4