Svestrani dodatak jelima

Sušene rajčice popularna su delicija, ali jesu li zdrave?

Nakon što se rajčice osuše, poprimaju žvakastu teksturu i dobivaju još intenzivniji okus od svježih rajčica, stoga se savršeno uklapaju u gotovo sva slana jela. A koliko su zapravo zdrave, provjeri u nastavku

profimedia-0561118975.jpg
Foto: Profimedia

Izvrstan izvor biljnih spojeva koji štite zdravlje

Proizvodi od rajčice, uključujući sušene rajčice, prepuni su biljnih spojeva (poput karotenoida) koji bi mogli koristiti tvom zdravlju na mnogo načina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Likopen je karotenoid koji ima snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Istraživanja pokazuju da su prehrane bogate likopenom povezane s manjim rizikom od zdravstvenih stanja poput metaboličkog sindroma i bolesti srca. Likopen može čak pomoći u sprječavanju određenih vrsta raka, iako je potrebno više istraživanja.

Tvoje tijelo ne može stvarati likopen, pa ga moraš unositi redovitom putem prehrane. Rajčice i proizvodi od rajčice glavni su prehrambeni izvor likopena, stoga veliko da i sušenim rajčicama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/4