Svestrani dodatak jelima

Sušene rajčice popularna su delicija, ali jesu li zdrave?

Nakon što se rajčice osuše, poprimaju žvakastu teksturu i dobivaju još intenzivniji okus od svježih rajčica, stoga se savršeno uklapaju u gotovo sva slana jela. A koliko su zapravo zdrave, provjeri u nastavku

profimedia-0561118975.jpg
Foto: Profimedia
Play logo

Slane, žilave na dobar način, aromatične…mnogo je stvari koje volimo kad su u pitanju sušene rajčice. Ovi zadovoljavajući mali dragulji crvene boje mogu imati neodoljiv okus, ali jesu li dobre za nas?

Play logo
Image

Kako koristiti sušene rajčice?

Da! Sušene rajčice mogu biti dio zdrave prehrane. Bogate su vitaminom C, kalijem i drugim važnim hranjivim tvarima. Međutim, ovisno o brendu, mogu biti bogate natrijem. Ako si osjetljiva na sol, dobro je paziti na veličinu porcije i pročitati oznake hranjivosti na paketu sušenih rajčica.

A za one koji nisu upoznati s ovom popularnom delicijom, evo i nekoliko osnovnih informacija: sušene rajčice su rajčice koje su ubrane i sušene na suncu. Prema nekim proizvođačima, ovaj proces sušenja može trajati i do 10 dana. Nakon što se rajčice osuše, poprimaju žvakaću teksturu i dobivaju još intenzivniji okus od svježih rajčica.

Rajčice sušene na suncu također mogu trajati puno duže na sobnoj temperaturi od svježih rajčica, pa su prikladna namirnica za smočnicu. Kiseli proizvodi poput rajčica sušenih na suncu mogu izdržati do 18 mjeseci u hladnoj i suhoj smočnici.

Play logo

Sušene rajčice dobar su izvor vlakana i nekoliko vitamina i minerala, uključujući provitamin A, vitamin C i kalij. Samo imaj na umu da se rajčice sušene na suncu ponekad mogu prodavati u paketićima, a ponekad u staklenkama u ulju, što može promijeniti njihovu hranjivu vrijednost.

shimmer fallback

Kako koristiti sušene rajčice

Sušene rajčice izvrstan su sastojak koji je odlično uvijek imati pri ruci. Budući da imaju koncentriraniji - slatkast i slani okus koji se savršeno uklapa u gotovo sva slana jela, nemoj se bojati eksperimentirati s ovim super ukusnim sastojkom!

Evo nekoliko načina korištenja sušenih rajčica:

Play logo
  • Dodaj ih u tjesteinu s pestom ili u salatu s tunom.
  • Dodaj ih kao prilog uz pečena pileća prsa.
  • Umiješaj ih u foccaciu ili u slano tijesto za kruh zajedno s bosiljkom i parmezanom.
  • Nasjeckane sušene rajčice ubaci u omlet.
  • Dodaj okus jelima od žitarica poput riže i kvinoje.
  • Umuti humus od sušene rajčice za sljedeće druženje.
  • Svoju omiljenu salatu prelij nasjeckanom sušenom rajčicom.

Zdravstvene prednosti sušenih rajčica

Sušene rajčice nude impresivne zdravstvene prednosti zahvaljujući visokoj koncentraciji biljnih spojeva, vitamina, minerala i vlakana. Provjeri ih u nastavku.

Izvrstan izvor biljnih spojeva koji štite zdravlje

Proizvodi od rajčice, uključujući sušene rajčice, prepuni su biljnih spojeva (poput karotenoida) koji bi mogli koristiti tvom zdravlju na mnogo načina.

Likopen je karotenoid koji ima snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Istraživanja pokazuju da su prehrane bogate likopenom povezane s manjim rizikom od zdravstvenih stanja poput metaboličkog sindroma i bolesti srca. Likopen može čak pomoći u sprječavanju određenih vrsta raka, iako je potrebno više istraživanja.

Play logo

Tvoje tijelo ne može stvarati likopen, pa ga moraš unositi redovitom putem prehrane. Rajčice i proizvodi od rajčice glavni su prehrambeni izvor likopena, stoga veliko da i sušenim rajčicama!

Bogate su vitaminima i mineralima

Rajčica je puna hranjivih tvari, ali ima posebno veliku količinu određenih važnih vitamina i minerala (poput provitamina A, vitamina C i kalija).

Play logo

Vitamin C pomaže u održavanju zdravlja tvog imunološkog sustava, kože itd. Osim toga, djeluje kao snažan antioksidans u tijelu. To znači da štiti stanice od oksidativnih oštećenja povezanih s mnogim zdravstvenim učincima.

Kalij je mineral koji sudjeluje u regulaciji tekućine, funkcioniranju mišića i živaca te kontroli krvnog tlaka.

Provitamin A je vrsta vitamina A koji se nalazi u biljnoj hrani. Provitamin A karotenoidi, poput beta karotena, mogu se pretvoriti u vitamin A u vašem tijelu i imati druge važne uloge u zdravlju. Kao i vitamin C, provitamin A može pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa.

Play logo

Ali to nije sve. Sušene rajčice također sadrže manje količine drugih esencijalnih hranjivih tvari poput magnezija, riboflavina i željeza.

Dobar su izvor vlakana

Vlakna su ključna u svakoj zdravoj prehrani. Voće, povrće, grah, mahunarke i zob neki su primjeri hrane bogate vlaknima.

Vlakna pomažu održavati vaš probavni sustav zdravim i nesmetanim, a čak ti mogu pomoći da se osjećaš duže sito nakon jela. Prehrana bogata vlaknima može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, raka debelog crijeva, upalne bolesti crijeva i drugih stanja.

Većina ljudi ne unosi dovoljno prehrambenih vlakana. Dodavanjem u prehranu hrane bogate vlaknima, poput sušenih rajčica, možeš lakše ispuniti preporučeni unos vlakana od 30 do 35 grama dnevno za muškarce i 25 do 32 grama dnevno za žene.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.