Svestrani dodatak jelima

Sušene rajčice popularna su delicija, ali jesu li zdrave?

Nakon što se rajčice osuše, poprimaju žvakastu teksturu i dobivaju još intenzivniji okus od svježih rajčica, stoga se savršeno uklapaju u gotovo sva slana jela. A koliko su zapravo zdrave, provjeri u nastavku

profimedia-0561118975.jpg
Foto: Profimedia

Slane, žilave na dobar način, aromatične…mnogo je stvari koje volimo kad su u pitanju sušene rajčice. Ovi zadovoljavajući mali dragulji crvene boje mogu imati neodoljiv okus, ali jesu li dobre za nas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kako koristiti sušene rajčice?

Da! Sušene rajčice mogu biti dio zdrave prehrane. Bogate su vitaminom C, kalijem i drugim važnim hranjivim tvarima. Međutim, ovisno o brendu, mogu biti bogate natrijem. Ako si osjetljiva na sol, dobro je paziti na veličinu porcije i pročitati oznake hranjivosti na paketu sušenih rajčica.

A za one koji nisu upoznati s ovom popularnom delicijom, evo i nekoliko osnovnih informacija: sušene rajčice su rajčice koje su ubrane i sušene na suncu. Prema nekim proizvođačima, ovaj proces sušenja može trajati i do 10 dana. Nakon što se rajčice osuše, poprimaju žvakaću teksturu i dobivaju još intenzivniji okus od svježih rajčica.

Rajčice sušene na suncu također mogu trajati puno duže na sobnoj temperaturi od svježih rajčica, pa su prikladna namirnica za smočnicu. Kiseli proizvodi poput rajčica sušenih na suncu mogu izdržati do 18 mjeseci u hladnoj i suhoj smočnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sušene rajčice dobar su izvor vlakana i nekoliko vitamina i minerala, uključujući provitamin A, vitamin C i kalij. Samo imaj na umu da se rajčice sušene na suncu ponekad mogu prodavati u paketićima, a ponekad u staklenkama u ulju, što može promijeniti njihovu hranjivu vrijednost.

Image
Foto: Profimedia

Kako koristiti sušene rajčice

Sušene rajčice izvrstan su sastojak koji je odlično uvijek imati pri ruci. Budući da imaju koncentriraniji - slatkast i slani okus koji se savršeno uklapa u gotovo sva slana jela, nemoj se bojati eksperimentirati s ovim super ukusnim sastojkom!

Evo nekoliko načina korištenja sušenih rajčica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Dodaj ih u tjesteinu s pestom ili u salatu s tunom.
  • Dodaj ih kao prilog uz pečena pileća prsa.
  • Umiješaj ih u foccaciu ili u slano tijesto za kruh zajedno s bosiljkom i parmezanom.
  • Nasjeckane sušene rajčice ubaci u omlet.
  • Dodaj okus jelima od žitarica poput riže i kvinoje.
  • Umuti humus od sušene rajčice za sljedeće druženje.
  • Svoju omiljenu salatu prelij nasjeckanom sušenom rajčicom.

Zdravstvene prednosti sušenih rajčica

Sušene rajčice nude impresivne zdravstvene prednosti zahvaljujući visokoj koncentraciji biljnih spojeva, vitamina, minerala i vlakana. Provjeri ih u nastavku.

1/4