Priroda časti

Suhe smokve - savršen međuobrok i poslastica u jednome

Suhe smokve prava su delicija. Možeš ih jesti zasebno ili od njih raditi deserte. Ako planiraš smršavjeti, strpi se s desertima i jedi ih kao međuobrok ili za doručak, no pazi na količinu

pexels-anna-pyshniuk-7799695.jpg
Foto: Pexels

Pokušavaš se odviknuti od slatkoga i prestati jesti šećer, što zbog zdravlja, što zbog figure, no ipak trebaš nešto da ti zasladi život i podigne energiju nakon ručka, zar ne? Suhe smokve su odličan izbor. Bogate okusom i nutrijentima, zamamno slatke, a zdrave.

Image

Znate li kako koristiti suhe šljive?

Osim toga, one su domaća hrana, a postoji teorija koja kaže kako bismo se trebali hraniti onime što uspijeva u krugu od 50 kilometara od mjesta na kojem živiš. Lokalno i svježe je najbolje za organizam, a smokve su upravo to. Rastu duž cijele obale pa i u unutrašnjosti. Ljeti uživaj u svježim smokvama tek ubranim s drveta ili rashlađenima u hladnjaku, a zimi u suhim koje su prava delicija i vitaminska bomba. Uvrsti ih obvezno u svoju prehranu, ako dosad nisi. U nastavku ti otkrivamo dobrobiti suhih smokava.

Bogate su antioksidansima

Najviše antioksidansa sadrže tamnoljubičaste smokve jer tu boju daje upravo antioksidans antocijanin. No, i zreli plodovi ostalih sorta obiluju antioksidansima, među kojima su najzastupljeniji lutein, alfa i beta-karoten te flavonoidi.

Bogate su vlaknima

Suhe smokve obiluju vlaknima. Sadrže četiri do pet grama vlakana po plodu što ih čini odličnim rješenjem za probavne probleme jer potiču rad crijeva i pomažu kod zatvora. Osim toga, vlakna iz smokava hrane dobre bakterije u crijevima i time podržavaju crijevnu mikrofloru. Od suhih smokava možeš napraviti zdravi desert ili ih jesti zasebno.

Nutrijenti

I suhe i svježe smokve obiluju nutrijentima, suhe čak i u većoj količini, ukoliko su pravilno sušene. Odličan su izvor željeza, kalcija, kalija i vitamina B te već spomenutih vlakana i antioksidansa. No, ono na što trebaš pripaziti su kalorije. U sto grama svježih smokava ima 74 kalorije, dok u sto grama suhih smokava ima čak 249 kalorija.

Mršavljenje

Želiš li skinuti višak kilograma, u tome će ti pomoći smokve. Zbog toga što su bogate proteinima, odličan su međuobrok i zasitit će te na dulje vrijeme te ti osigurati energiju. Vlakna iz smokava ubrzat će metabolizam i potaknuti probavu. No, ono što je najbitnije, utažit će ti na najzdraviji mogući način želju za slatkim.

Povećavaju izdržljivost

S obzirom da obiluju željezom i kalijem, smokve ti povećavaju izdržljivost i dižu energiju. Osjećaš li se od ranog jutra umorno i bezvoljno, a za to ne postoji zdravstveni razlog, posegni za smokvama. U lončiću mlijeka zakuhaj jednu smokvu i popij mlijeko, a smokvu pojedi. Ovo može biti dio tvog doručka.

Koliko smokava pojesti dnevno?

Kada govorimo o svježim smokvama, slobodno ih pojedi pet-šest dnevno, no suhih se preporuča manje. Tri je dovoljno. Namoči ih preko noći kako bi nabubrile. Takve će organizam puno lakše probaviti.