Gastro
Gastro

Znate li kako koristiti suhe šljive?

Znate li kako koristiti suhe šljive?
Sušene šljive su prava riznica hranjivih tvari, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti.

Ljekovita svojstva suhih šljiva Sušene šljive su prava riznica hranjivih tvari, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti. Oni koji su upoznati s njihovim nutritivnim sastavom ne mare za neobičan smežurani izgled. Suhe šljive su bogate vitaminima. Posebno se izdvajaju vitamini A i K. U manjim količinama sadrže i vitamine C, E te B1, B2, B3 i B6. Odličan su izvor minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija, cinka, bakra i mangana. Tu su i topiva i netopiva vlakna, fenolni spojevi te brojni fitospojevi koji djeluju kao snažni antioksidansi. Zahvaljujući prirodnim zaslađivačima sorbitolu i fruktozi suhe šljive su idealna namirnica za utaživanje želje za slatkim. Istovremeno ne izazivaju neželjene posljedice kao što su debljanje ili povišenje razine šećera u krvi – naravno ako se konzumiraju u razumnim količinama. Zdravstvene dobrobiti suhih šljiva 1. Reguliraju probavu Suhe šljive su vrlo učinkovite u održavanju zdrave i uravnotežene probave. Sadrže topiva i netopiva vlakna koja su od koristi ne samo za probavu, već i za cjelokupno zdravlje organizma. Jedna šalica suhih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana. Topiva vlakna brzo upijaju vodu i u dodiru s njom stvaraju želatinastu masu koja stvara osjećaj sitosti, a ujedno pomaže u omekšavanju sadržaja crijeva te njihovom lakšem pražnjenju. Visoki sadržaj vlakana u suhim šljivama pomaže i u prevenciji hemoroida uzrokovanih zatvorom. Tako je najpoznatiji narodni lijek protiv zatvora kompot od suhih šljiva. Sušene šljive sadrže i sorbitol, prirodan šećer za koji je potvrđeno da pospješuje obnavljanje dobre crijevne flore. 2. Čuvaju zdravlje srca Sušene šljive su bogate kalijem. Jedna porcija sušenih šljiva sadrži 36% preporučene dnevne doze ovog minerala. Kalij osigurava ispravno funkcioniranje srca te krvožilnog i živčanog sustava. Ovaj mineral pomaže i kod povišenog krvnog tlaka te smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara. Niska razina kalija može izazvati slabost, grčeve u mišićima, usporene srčane otkucaje, vrtoglavicu pa čak i gubitak svijesti. 3. Snižavaju razinu šećera u krvi Šljive su nisko pozicionirane na glikemijskoj ljestvici. To znači da mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Sušene šljive sadrže visoki udio topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi. Topiva vlakna smanjuju vrijeme zadržavanja hrane u želucu, što za posljedicu ima slabiju apsorpciju šećera u krvotok. Topiva vlakna i flavonoidi, koji su također u značajnim količinama prisutni u suhim šljivama, od velike su važnosti jer doprinose povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Savjeti za kraj Iako su suhe šljive iznimno zdrave, one imaju previše kalorija, samo 6-8 komada (ovisno o veličini) sadrži čak 150 kalorija. Cijela šalica suhih šljiva ima gotovo 500 kalorija! Ograničite grickanje suhih šljiva na 100-200 kalorija. One također sadrže puno prirodnih šećera, stoga se ne preporučuju dijabetičarima. Kombiniranje suhih šljiva s hranom niskog glikemijskog indeksa, kao što su orasi ili nemasno mlijeko, može pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi te suzbijanju apetita.