Gastro
Gastro

Znate li kako koristiti suhe šljive?

Znate li kako koristiti suhe šljive?
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Sušene šljive su prava riznica hranjivih tvari, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti.

Ljekovita svojstva suhih šljiva Sušene šljive su prava riznica hranjivih tvari, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti. Oni koji su upoznati s njihovim nutritivnim sastavom ne mare za neobičan smežurani izgled. Suhe šljive su bogate vitaminima. Posebno se izdvajaju vitamini A i K. U manjim količinama sadrže i vitamine C, E te B1, B2, B3 i B6. Odličan su izvor minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija, cinka, bakra i mangana. Tu su i topiva i netopiva vlakna, fenolni spojevi te brojni fitospojevi koji djeluju kao snažni antioksidansi. Zahvaljujući prirodnim zaslađivačima sorbitolu i fruktozi suhe šljive su idealna namirnica za utaživanje želje za slatkim. Istovremeno ne izazivaju neželjene posljedice kao što su debljanje ili povišenje razine šećera u krvi – naravno ako se konzumiraju u razumnim količinama. Zdravstvene dobrobiti suhih šljiva 1. Reguliraju probavu Suhe šljive su vrlo učinkovite u održavanju zdrave i uravnotežene probave. Sadrže topiva i netopiva vlakna koja su od koristi ne samo za probavu, već i za cjelokupno zdravlje organizma. Jedna šalica suhih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana. Topiva vlakna brzo upijaju vodu i u dodiru s njom stvaraju želatinastu masu koja stvara osjećaj sitosti, a ujedno pomaže u omekšavanju sadržaja crijeva te njihovom lakšem pražnjenju. Visoki sadržaj vlakana u suhim šljivama pomaže i u prevenciji hemoroida uzrokovanih zatvorom. Tako je najpoznatiji narodni lijek protiv zatvora kompot od suhih šljiva. Sušene šljive sadrže i sorbitol, prirodan šećer za koji je potvrđeno da pospješuje obnavljanje dobre crijevne flore. 2. Čuvaju zdravlje srca Sušene šljive su bogate kalijem. Jedna porcija sušenih šljiva sadrži 36% preporučene dnevne doze ovog minerala. Kalij osigurava ispravno funkcioniranje srca te krvožilnog i živčanog sustava. Ovaj mineral pomaže i kod povišenog krvnog tlaka te smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara. Niska razina kalija može izazvati slabost, grčeve u mišićima, usporene srčane otkucaje, vrtoglavicu pa čak i gubitak svijesti. 3. Snižavaju razinu šećera u krvi Šljive su nisko pozicionirane na glikemijskoj ljestvici. To znači da mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Sušene šljive sadrže visoki udio topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi. Topiva vlakna smanjuju vrijeme zadržavanja hrane u želucu, što za posljedicu ima slabiju apsorpciju šećera u krvotok. Topiva vlakna i flavonoidi, koji su također u značajnim količinama prisutni u suhim šljivama, od velike su važnosti jer doprinose povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Savjeti za kraj Iako su suhe šljive iznimno zdrave, one imaju previše kalorija, samo 6-8 komada (ovisno o veličini) sadrži čak 150 kalorija. Cijela šalica suhih šljiva ima gotovo 500 kalorija! Ograničite grickanje suhih šljiva na 100-200 kalorija. One također sadrže puno prirodnih šećera, stoga se ne preporučuju dijabetičarima. Kombiniranje suhih šljiva s hranom niskog glikemijskog indeksa, kao što su orasi ili nemasno mlijeko, može pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi te suzbijanju apetita.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx