Imaj mjeru

Blagdanska neumjerenost: Što se događa u tijelu kad se prejedemo?

S blagdanskim okupljanjima najčešće dolazi i prekomjerna konzumacija hrane i pića. Koliko god da ti sve izgledalo ukusno, bolje je imati granicu i znati kad treba stati. U nastavku saznaj što se događa u tvom tijelu kad se prejedeš

pexels-karolina-grabowska-5718027.jpg

Blagdansko vrijeme obično povezujemo s domjencima i proslavama s hranom u izobilju. Nađeš li se pred švedskim stolom ili bogatom platom, teško je odabrati što kušati. Zato se većina ljudi prikloni taktici 'svega po malo'. Nađe se tu i slatkog i slanog i ubrzo se suočimo s punim želucem.

Pred kraj godine, naime, često unosimo teže probavljivu hranu i više kalorija nego što bismo trebali. A budući da nutricionisti odavno savjetuju više manjih obroka, a ne jedan koji će ti biti i doručak i ručak i večera, jasno je da prejedanje nije najzdravije. Posebno ako iz dana u dan jedeš, recimo, prženu hranu. No, jesi li se ikad zapitala što se događa u tvom tijelu u trenutku kad osjetiš da si se prejela?

Image

Dvije dijatetičarke, Lauren Harris-Pincus i Lauren Manaker za portal Eating Well pokušale su odgovoriti na to pitanje, ali i otkrile što možeš učiniti kad shvatiš da si ipak malo previše pojela. Detaljnije saznaj u nastavku.

Kad se prejedeš, želudac ti se širi poput balona

Kad jedemo, naš se želudac proširi do zapremnine od jedne litre. Iako je prazan želudac otprilike iste veličine (pretili ljudi nemaju dvostruko ili trostruko veće želuce), on je elastičan, i zato se širi. Tako 'prima' hranu, a kad unesen obrok prođe kroz probavni trakt, želudac se 'ispuše' poput balona, odnosno vrati u prvotnu veličinu. Pojedeš li previše, želudac će se rastegnuti iznad kapaciteta i dosegnut će zapremninu do dvije litre - što je kao da u pun balon svim silama želiš 'zapremiti' još zraka. Uslijed pretjeranog širenja, stvara se osjećaj pritiska, nelagode ili probadanja, posebice kad hrana prelazi u tanko crijevo.

"Kratkoročno gledano, preveliki obrok može uzrokovati probavne smetnje i vjerojatno refluks kiseline što može biti vrlo neugodno", kaže dijatetičarka Lauren Harris-Pincus. Refluks kiseline možda ti je poznat - onaj kiseli okus ili peckanje nastaje u trenutku kad se želučana kiselina vraća u jednjak. To je posebno neugodno najedeš li se tik prije spavanja jer pun želudac narušava kvalitetu sna. S druge strane, jedenje prevelikih porcija iscrpit će ti energiju i poslati te u krevet, no teško da ćeš zaspati. Zašto? Zato što se organizam usredotočuje na probavljanje hrane.

Image

Povisuje ti se šećer u krvi

Kako kaže dijetetičarka Maneker, previše ugljikohidrata može dovesti do povišenog šećera u krvi. Šećer u krvi, odnosno glukoza i obično raste nakon obroka, ali je rafinirani ugljikohidrati najviše povisuju. Kad poraste razina glukoze, gušteraća otpušta inzulin koji glukozu iz krvi dovodi u stanice. Dodatna se glukoza pohranjuje kao glikogen u jetri i mišićima, a nakon toga kao mast.

Image

Kakav je dugoročni učinak prejedanja?

Tik nakon preobilnog obroka osjećat ćeš se tromo i umorno, no hoće li božićno ili novogodišnje prejedanje ostaviti traga na tvoje zdravlje? Neće, no važno je da ti se prekomjerno jedenje ne pretvori u naviku. ''Ako se počnete često prejedati, tijelo će zahtijevati veće porcije i više hrane i to će vas dovesti do problema'', kaže Harris-Pincuss.

Nije se zdravo učestalo prejedati jer to povećava rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2. Ukratko, pređu li ti prevelike porcije u naviku, sve teže ćeš reći dosta i posluhnuti signale koji ti govore da si sita.

Image

Što mi je činiti kad shvatim da sam se prejela?

Ako drugim danima jedeš zdravo i uravnoteženo, a na blagdan si daš oduška, ništa zato. Naravno da je i u tim danima važno imati granicu i ostati fizički aktivan, no jedan dan s previše slatkog i slanog ipak te neće ugroziti. Umjesto da legneš nakon božićnog ručka, lagana šetnja zdravija je opcija. Stručnjaci se slažu da u tim trenucima nije dobro posezati za gaziranim pićima jer te oni neće riješiti pritiska u želucu. Ako si već bila prekomjerna u hrani, radije posegni za vodom i čajom od đumbira.

“Ako ustanovite da stalno prejedate, obratite pozornost na to zašto to činite”, kaže Manaker. Jesi li stvarno gladni ili jedeš jer si pod stresom? Čak i ako si gladna, nemoj pojesti obrok za čas, već jedi polako i po malo. Ne zaboravi na međuobroke, zdrave grickalice poput orašastih plodova i nemoj se dovoditi u situaciju da cijeli dan ne jedeš ništa, a onda se na toj blagdanskoj večeri 'prenatrpaš'. Koliko god da ti sve izgledalo ukusno, bolje je imati granicu i znati kada treba stati. U suprotnom, svom organizmu činiš više štete nego koristi.

Image