LAGANA HRANA

Neugodni simptomi: Što jesti, a što izbjegavati tijekom crijevne viroze?

Simptomi crijevne viroze poprilično su neugodni, no na sreću uglavnom prolaze u roku od nekoliko dana. Tada posebno treba paziti na prehranu; evo što jesti i piti tijekom i nakon crijevne viroze, ali i što izbjegavati...

profimedia-0007685770.jpg
Foto: Profimedia.hr

Što ne treba jesti tijekom crijevne viroze?

Odabirom krivih namirnica moglo bi ti biti još gore, odnosno želudac bi mogao biti još više iziritiran. Tijekom i nekoliko dana nakon crijevne viroze trebalo bi izbjegavati mlijeko i sireve jer bi oni mogli biti teški za probavu. Poželjna nije ni čokolada jer istraživanja pokazuju da sastojci poput kakaovca može opustiti donji ezofagealni sfinkter. To je mišićni zalistak koji sprječava da hrana i želučana kiselina prodru u jednjak, piše Health.com. Kofein također treba izbjegavati jer može povećati kiselost u želucu i pogoršati tegobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

Osim toga, boriš li se s želučanim tegobama, izbjegavaj masnu i prerađenu hranu. Teška je za želudac, može usporiti probavu i uzrokovati nadutost. I začinjena hrana može pogoršati simptome pa se najbolje držati lagane hrane u nešto manjim porcijama. Savjet je da tijekom i netom nakon želučanih tegoba ne konzumiraš kiselo poput citrusa i voćnih sokova. Biljni čajevi bez šećera najbolja su opcija u ovim situacijama.

2/3