LAGANA HRANA

Neugodni simptomi: Što jesti, a što izbjegavati tijekom crijevne viroze?

Simptomi crijevne viroze poprilično su neugodni, no na sreću uglavnom prolaze u roku od nekoliko dana. Tada posebno treba paziti na prehranu; evo što jesti i piti tijekom i nakon crijevne viroze, ali i što izbjegavati...

profimedia-0007685770.jpg
Foto: Profimedia.hr

Što jesti tijekom i nakon crijevne viroze?

Što se tiče hrane, najbolje se odlučiti za domaću bistru juhu, banane, tost i rižu. Potonje tri namirnice lako su probavljive i hranjive. Nezačinjena piletina ili puretina također je solidan izbor. Posegnuti možeš i za krekerima i perecima jer oni ne bi trebali dodatno opteretiti želudac. Možeš pojesti i malo kuhanog krumpira. On ne sadrži puno masnoće i sastoji se od lako probavljivog škroba. Uz to, krumpir je odličan izvor kalija – jednog od primarnih elektrolita koji se gube tijekom povraćanja i proljeva koje je vrlo važno nadoknaditi. Tijekom crijevne viroze najbolje je jesti samo kuhani i blago posoljeni krumpir, bez drugih dodataka kao što su maslac, sir ili kiselo vrhnje koji mogu opteretiti probavni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đumbir bi također mogao pomoći u ovakvim situacijama. Poznat je kao namirnica koja ublažuje mučninu, a najčešće ga možeš naći u svježoj varijanti ili u prahu, no ima ga i u obliku kapsula i sirupa. Od svježe ribanog korijena đumbira možeš jednostavno napraviti čaj koji bi mogao olakšati neugodne simptome. Ne zaboravi tih dana na dovoljan unos tekućine i odmor.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I ZDRAVO JESTI CIJELI TJEDAN?

3/3