LAGANA HRANA

Neugodni simptomi: Što jesti, a što izbjegavati tijekom crijevne viroze?

Simptomi crijevne viroze poprilično su neugodni, no na sreću uglavnom prolaze u roku od nekoliko dana. Tada posebno treba paziti na prehranu; evo što jesti i piti tijekom i nakon crijevne viroze, ali i što izbjegavati...

profimedia-0007685770.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svi su nažalost barem jednom iskusili crijevnu virozu i onaj užasan osjećaj u želucu, povraćanje i/ili proljev. Želučani tegobe mogu se pojaviti u bilo koje doba godine premda su nešto ćešće tijekom ljeta. Uzrokuju ih različiti čimbenici: pokvarena ili zaražena hrana ili pak kontakt sa zaraženom osobom. Dobro je jedino to što simptomi uglavnom nestaju sami od sebe, nakon nekoliko dana. U to je vrijeme potrebno unositi dovoljno vode ili čajeva bez šećera, ali i paziti na prehranu. Dijete bi se trebalo držati i nakon što se simptomi povuku kako bi se probavni sustav potpuno oporavio i vratio u ravnotežu.

Image
Prehranom do zdravlja

Saveznici imuniteta: Namirnice koje će te čuvati od viroza

U nastavku te podsjećamo na to što je dobro jesti, ali i što u ovakvim situacijama treba izbjegavati.

Što ne treba jesti tijekom crijevne viroze?

Odabirom krivih namirnica moglo bi ti biti još gore, odnosno želudac bi mogao biti još više iziritiran. Tijekom i nekoliko dana nakon crijevne viroze trebalo bi izbjegavati mlijeko i sireve jer bi oni mogli biti teški za probavu. Poželjna nije ni čokolada jer istraživanja pokazuju da sastojci poput kakaovca može opustiti donji ezofagealni sfinkter. To je mišićni zalistak koji sprječava da hrana i želučana kiselina prodru u jednjak, piše Health.com. Kofein također treba izbjegavati jer može povećati kiselost u želucu i pogoršati tegobe.

Image
Foto: Pexels

Osim toga, boriš li se s želučanim tegobama, izbjegavaj masnu i prerađenu hranu. Teška je za želudac, može usporiti probavu i uzrokovati nadutost. I začinjena hrana može pogoršati simptome pa se najbolje držati lagane hrane u nešto manjim porcijama. Savjet je da tijekom i netom nakon želučanih tegoba ne konzumiraš kiselo poput citrusa i voćnih sokova. Biljni čajevi bez šećera najbolja su opcija u ovim situacijama.

Što jesti tijekom i nakon crijevne viroze?

Što se tiče hrane, najbolje se odlučiti za domaću bistru juhu, banane, tost i rižu. Potonje tri namirnice lako su probavljive i hranjive. Nezačinjena piletina ili puretina također je solidan izbor. Posegnuti možeš i za krekerima i perecima jer oni ne bi trebali dodatno opteretiti želudac. Možeš pojesti i malo kuhanog krumpira. On ne sadrži puno masnoće i sastoji se od lako probavljivog škroba. Uz to, krumpir je odličan izvor kalija – jednog od primarnih elektrolita koji se gube tijekom povraćanja i proljeva koje je vrlo važno nadoknaditi. Tijekom crijevne viroze najbolje je jesti samo kuhani i blago posoljeni krumpir, bez drugih dodataka kao što su maslac, sir ili kiselo vrhnje koji mogu opteretiti probavni sustav.

Đumbir bi također mogao pomoći u ovakvim situacijama. Poznat je kao namirnica koja ublažuje mučninu, a najčešće ga možeš naći u svježoj varijanti ili u prahu, no ima ga i u obliku kapsula i sirupa. Od svježe ribanog korijena đumbira možeš jednostavno napraviti čaj koji bi mogao olakšati neugodne simptome. Ne zaboravi tih dana na dovoljan unos tekućine i odmor.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I ZDRAVO JESTI CIJELI TJEDAN?