Mišljenje stručnjaka

Može li sok od celera uistinu pomoći kod mršavljenja?

Nutricionisti se slažu kako je celer dobar za naše zdravlje jer sadrži vrijedne nutrijente, no nije znanstveno dokazano da potiče mršavljenje

alex-lvrs-JJKEQgcNzS4-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Svi bismo mi voljeli da postoje čarobni napici koji s lakoćom otapaju kilograme stoga i ne čudi da trendovi vezani uz mršavljenje i prehranu privlače veliku pažnju, osobito kada se pojave na društvenim mrežama.

Image
Višak kilograma

10 namirnica koje ubrzavaju metabolizam i potiču mršavljenje

Sok od celera svojedobno je uživao veliku popularnost među influencerima i ljubiteljima zdravog života, a mnogi se i dalje kunu u ovaj zeleni napitak, no može li on uistinu pomoći kod mršavljenja? Evo što kažu stručnjaci

shimmer fallback

Nutricionisti se slažu kako je celer dobar za ljudsko zdravlje jer sadrži vrijedne vitamine i minerale, no nije znanstveno dokazano da bi činio nešto specijalno za naše tijelo. Celer je niskokalorična namirnica pa je iz tog razloga dobar izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma, no da bi došlo do mršavljenja, važno je slijediti i neke druge korake koji se ponajprije tiču fizičke aktivnosti i zdravog načina prehrane.

Navodne dobrobiti soka od celera

O čudesnim svojstvima soka od celera napisani su brojni članci i knjige, a neke od najčešćih dobrobiti soka od celera koje se često spominju su:

  • Potiče detoksikaciju organizma
  • Čisti krv
  • Poboljšava probavu
  • Pomaže kod mršavljenja
  • Čisti jetru od toksina
  • Liječi neke bolesti
  • Djeluje protuupalno
shimmer fallback

Iako se brojni influenceri pa i slavne osobe kunu u moć ovog zelenog napitka, važno je istaknuti kako nijedna od navodnih dobrobiti soka od celera nije znanstveno potkrijepljena niti se temelji na znanstvenim istraživanjima.

Kako napraviti sok od celera?

Sok od celera zdrav je napitak koji će tvoje tijelo opskrbiti važnim hranjivim tvarima i može pomoći kod mršavljenja, ali ne čini čuda kao što to mnogi vjeruju. Najbolje je piti domaći sok od celera koji se priprema od sjeckanih stabiljki celera i vode. Vrlo je važno napitak konzumirati dok je svjež jer celer može izgubiti svoja svojstva ako dulje stoji. Sok možeš napraviti u blenderu ili sokovniku, a možeš ga začiniti s malo limunovog soka. Od celera možeš napraviti i vrlo ukusan smoothie u koji možeš dodati i voće po želji poput jabuke ili banane.

shimmer fallback

Nutritivna vrijednost

Celer je dobar izvor brojnih hranjivih tvari, uključujući i folate, kalij, mangan te vitamine A, C i K. Također je izvrstan izvor riboflavina, vitamina B6, kalcija, magnezija i fosfora. Uz to je i odličan izvor vlakana. U kulinarstvu se koristi i korijen celera koji ima izuzetno aromatičan miris, a često se dodaje u juhe i razna variva. Listovi celera također se koriste u kuhanju i to kao začin.

shimmer fallback

Sok od celera i mršavljenje

Sok od celera postao je popularan ponajviše radi toga jer mnogi tvrde kako im je pomogao kod gubitka kilograma. Pobornici ovog trenda ističu kako sok od celera piju svakog jutra natašte i kako on potiče otapanje masnoća u tijelu. Ipak, ova tvrdnja nije znanstveno dokazana. Sok od celera može pomoći kod mršavljenja, ali na druge načine. Niskokaloričan je, a prilično zasitan pa ti može pomoći da tijekom dana uneseš manje kalorija što će u konačnici rezultirati gubitkom kilograma i odlična je alternativa za neke druge, manje zdrave napitke.

shimmer fallback

Važno je napomenuti da, iako je sok od celera zdrav, ključ za mršavljenje i postizanje idealne tjelesne težine ne krije se samo u jednoj namirnici ili nekom čudesnom napitku. Za postizanje najboljih rezultata savjetuje se kombinirati tjelovježbu sa zdravom i uravnoteženom prehranom. To je jedini način koji vodi do postizanja uspjeha i ostvarivanja dugoročnih ciljeva.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.