Zdravlje
Zdravlje

Sladila, njihova važnost i upotreba u svakodnevnome životu

Sladila, njihova važnost i upotreba u svakodnevnome životu
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Osnovne prednosti sladila

Sklonost slatkoj hrani svima nam je urođena. Od davnina smo na taj način instinktivno birali ono što je dobro za nas, u svrhu dobijanja energije i, naravno, zadovoljstva pri konzumaciji slatkih namirnica. U današnjemu suvremenom svijetu u kojemu prevladava visokokalorična prehrana za koju nismo genetski predisponirani, a čija je posljedica povećavanje količine masnoga tkiva i razvitak nekih metaboličkih bolesti, bilo bi poželjno obratiti pozornost na sladila bez kalorija koja danas možemo naći u svakodnevnoj prehrani. Sladila su tvari koje se upotrebljavaju za postizanje slatkoga okusa hrane tako da se stavljaju u hranu ili poslužuju na stolu, a ne uključuju šećere i hranu slatkoga okusa. Radi zdravstvene sigurnosti ukupnoga čovječanstva provedene su mnogobrojne studije u kojima se istraživalo kako sladila zapravo djeluju. Osvrnut ćemo se na njihove osnovne prednosti: Sladila pomažu pri kontroli tjelesne težine Prekomjerna tjelesna težina i pretilost stalnorastući su problem u današnjemu društvu. U mnogim zemljama više od polovice populacije ima problem s viškom kilograma. Prema podacima iz Hrvatske zdravstvene ankete gotovo 60 % odrasle populacije u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu. Svjetska zdravstvena organizacija i mnogi nacionalni zdravstveni autoriteti nakon provedenih su mjerenja zamolili prehrambenu industriju da na svjetskoj razini pridonese borbi protiv prekomjerne tjelesne težine i pretilosti. Nužnost pri kontroli tjelesne težine i najbolji način njezina provođenja uravnotežena je prehrana,  čemu u velikoj mjeri pridonosi smanjeni kalorijski unos i povećana tjelesna aktivnost. Niskokalorijska sladila mogu nam pomoći u redukciji energijskoga unosa bez znatne promjene okusa, a pritom daju mogućnost uživanja u slatkome okusu bez dodatnoga kalorijskoga unosa. Kao sastojak hrane ili pića ili kao samostalna stolna sladila ona mogu pomoći ljudima koji nadziru kalorijski unos u okviru uravnotežene prehrane. Zamjena za šećer u obliku niskokalorijskoga sladila nudi učinkovit i povoljan niskokalorijski unos, a uporaba sladila u okviru ostalih metoda kontrole težine može imati važnu ulogu u prevenciji prekomjerne tjelesne težine i pretilosti. Niskokalorijska sladila pridonose zdravlju zubi   Što više ugljikohidratne hrane jedemo, aktivnije su bakterije u ustima koje proizvode štetne kiseline, a koliko će se brzo stvoriti karijes ovisi naravno i o stanju zubi i o tome koliko se brinemo o njima i zato je dentalna higijena iznimno važna. Kako niskokalorijska sladila ne sadržavaju fermentirajuće ugljikohidrate, ona ne pridonose nastanku kiselina koje pogoduju razvoju karijesa te time znatno doprinose zdravlju zubi, čak i kad nismo u mogućnosti oprati zube nakon svakoga obroka. Niskokalorijska sladila također se upotrebljavaju kako bi poboljšala okus proizvoda za zubnu higijenu pridonoseći time prevenciji karijesa. Poznato je da se zubne paste i vodice za ispiranje usne šupljine s prihvatljivim okusom upotrebljavaju više i dosljednije  od onih s „medicinskim” okusom, pogotovo kod djece.   Sladila pomažu kvaliteti života osoba s dijabetesom   Pojam dijabetes označuje metabolički poremećaj koji se očituje kao povišena razina glukoze u krvi. Dijabetes nastaje kada gušterača ne proizvodi inzulin ili ga proizvodi u vrlo malim količinama. Inzulin je hormon koji održava razinu glukoze više-manje stalnom. Razina glukoze normalno raste nakon obroka kada se ugljikohidrati razgrađuju u manje jedinice, kao što je glukoza, i prenose krvotokom. Važnost uporabe niskokalorijskih sladila kod osoba s dijabetesom nije upitna. Niskokalorijska sladila nude ljudima s dijabetesom mogućnost da uživaju u slatkome okusu bez negativnoga učinka, smanjujući time znatan unos kalorija koji većim dijelom dolazi iz ugljikohidratne hrane. Štoviše, niskokalorična hrana pomaže ovoj skupini ljudi u kontroli tjelesne težine. Kao i prehrana ostale populacije, prehrana ljudi s dijabetesom trebala bi biti bogata vlaknima, koja prirodno reguliraju razinu glukoze u krvi, i određenom količinom složenih ugljikohidrata  kombiniranih s ostalim makronutrijentima u određenome omjeru. Složeni se ugljikohidrati nalaze u žitaricama, voću i povrću.   Izvor: ISA, International Sweeteners Association www.info-edulcorants.org/home  

                                                                                 Martina Bačan, magistra nutricionizma                                                                                         [email protected]

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx