Opusti se

Saznale smo što je to antistres deka i može li nam uistinu pomoći

Ovih dana smo u potrazi za svim sitnicama koje nam mogu pomoći opustiti se, pa zašto šansu ne bi dale i antistres dekici

pexels-pixabay-269141.jpg

Ovih dana stres nam dolazi sa svih strana. Ako nam unutarnji mir nije poremetila pandemija koronavirusa, onda je to uspješno napravio potres. Upravo zato smo u potrazi za bilo kojim načinom opuštanja koji nam može pomoći.

Image
Odmori se

Rješenje za miran san krije se u šalici čaja. Ovih pet će te opustiti

Čajevi, meditacija, tablete za smirenje, psihoterapija… popis je zbilja dug. No dok smo istraživale kako si sve možemo pomoći smanjiti stres za oko nam je zapela jedna nova i zanimljiva metoda opuštanja. Radi se o antistres dekici.

Možda zvuči kao da je svaka dekica antistres dekica ako je dovoljno meka, no prava antistres deka je potpuno suprotna od toga. Istražile smo o čemu se zapravo radi, a posebno nas je zanimalo djeluje li takva dekica ili se radi samo o marketinškom triku.

Što je antistres dekica?

Antistres dekica je zapravo deka koja u sebi ima pravilno raspoređene utege. Takve dekice mogu težiti od 2 do 15 kilograma, a iako su teške, i dalje su meke i tople. Utezi su obično napravljeni od stakla ili nekog drugog materijala koji se neće oštetiti tijekom pranja.

Zašto se koristi antistres dekica?

Jesi li nekada bila pod jako velikim stresom i ništa te nije moglo smiriti osim snažnog zagrljaja voljene osobe? Upravo na tom principu djeluje i antistres dekica. Deka nam tijekom sna pruža određeni pritiska na tijelo koji nam daje osjećaj mira i sigurnosti i omogućuje nam miran san.

Pritisak na tijelo umiruje živčani sustav, smanjuje anksioznost i otklanja fizičku bol. Spavanje s ovakvom dekom možemo gledati kao cjelonoćnu masažu cijelog tijela. Mnoge studije potvrdile su djelotvornost terapije pritiskom kao legitimnog načina ublažavanja stresa i anksioznosti, a samim time i djelotvornost deke s utezima.

Je li ovakva deka sigurna za sve?

Dekica s utezima u sebi se možda čini potpuno neobična, ali je sigurna za većinu ljudi koji ne pate od određenih bolesti i poremećaja. Možda neće biti najudobnija ljudima koji se bore s klaustrofobijom, a može biti i previše teška za ljude koji imaju problema s disanjem, poput astme ili apneje. Također se ne preporučuje za djecu mlađu od dvije godine kako ne bi došlo do slučajnog gušenja.

Kako odabrati deku?

Nije isto hoćemo li se pokriti dekicom od 5 ili 15 kilograma i zato je dobro znati kako ju izabrati. Dekica bi trebala težiti od 5 do 10% tvoje tjelesne mase, te biti dovoljno velika da prekrije cijeli krevet. No najbolji način kako odabrati idealnu dekicu je metoda pokušaja i promašaja. Nekima će odgovarati puno teža dekica, dok neki žele osjetiti vrlo malo pritiska.

Koju god dekicu da odabereš, vjerujemo da će ti pomoći lakše spavati, a ovih dana nam je dobar san jedna od najdragocjenijih stvari na svijetu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.