Saznale smo koje su sve prednosti soka od krastavaca

Kiseli, slatki i korisni

Saznale smo koje su sve prednosti soka od krastavaca

Svaka od nas voli pojesti dobar kiseli krastavac (moja sućut okusnim pupoljcima koji ih ne znaju cijeniti).

Budući da su kiseli krastavci većinom mogu kupiti u staklenci, njegov sok (koji ih čini tako finim i hrskavim) često biva bačen i zaboravljen. No, ne i danas. Danas će sok od kiselih krastavaca dobiti priznanje koje zaslužuje.

Ovaj moćan sok sadrži puno nutritivnih vrijednosti koje moraš iskoristiti. Tako da navedene razloge slobodno možeš iskoristiti kao ispriku za kupovanje još jedne staklenke krastavaca.

1. Novi izvor hidratacije


"Sok od krastavaca sadrži natrij, kalij i vodu, elemente koji su važni za hidratizaciju", kaže Alyssa Lavy, RD. Iako je voda primarni izvor hidratacije, nakon napornog treninga ili cijelog dana provedenog na Suncu, elektroliti (naziv za minerale koji uključuju natrij i kalij) će ti više pomoći. Sve te bitne vrijednosti sadrži sok od kiselih krastavaca.

Lavy kaže da bi dnevno trebalo konzumirati dvije i pol do šest žličica soka od kiselih krastavaca - bez obzira na to piješ li ga razrijeđenog s vodom ili ne.

Sok od krastavaca obiluje natrijem, te šest žličica sadrži 690 mg natrija. "Dakle morate pripaziti kako ne bi unijeli previše natrija u organizam". FDA preporučuje konzumaciju 2,300 miligrama dnevno.

Donosimo ti i ostatak popisa nutritivnih vrijednosti na šest žličica: 15 kalorija, 0g proteina, 0g masti i 3g ugljikohidrata.

2. Izvrstan je za oporavak nakon treninga

Voda je obično sve što ti je potrebno prije i nakon treninga, no ako si sportašica trebat će ti više elektrolita.

Sok od kiselih krastavaca je prava tekućina za oporavak i obnavljanje elektrolita izgubljenih putem znojenja tijekom treninga. Također ti može pomoći u opuštanju zgrčenih mišića.

3.Pun je probiotika

Sok od kiselih krastavaca će puno pomoći regulaciji tvoje probave s obzirom na to da su kiseli krastavci fermentirani i sadrže puno probiotika, kaže Lavy.

Međutim, Lavy također preporučuje da pripaziš na ono što piše na naljepnicama staklenki. Neki "komercijalno proizvedeni kiseli krastavci neće sadržavati probiotike zbog načina na koji su obrađeni." Kako bi produžili njihov rok trajanja, proizvođači ih tretiraju s octom i visokom temperaturom što većinom uništava probiotike. Ako je ocat na popisu sastojaka to znači da ta staklenka vjerojatno ne sadrži probiotike.

No, ako stvarno želiš doći do vrijednih probiotika probaj sama napraviti svoje kisele krastavce, no bez octa.

4. Smanjit će tvoju želju za soli


Ako često posežeš za vrećicama čipsa ili pereca u poslijepodnevnim satima, Monica Auslander Moreno,savjetnica za nutricionizam, kaže da je sok od kiselih krastavaca hranjiva i ukusna alternativa. Svakako ima okus po krastavcima koji su bili unutar staklenke pa nećeš dožvjeti neugodno iznenađenje.

5. Pomaže pri regulaciji razine šećera u krvi


Iako sok od kiselih krastavaca koji sadrži ocat u sebi nema probiotika, on svakako sadrži druge korisne sastojake. "Sok od kiselih krastavaca pomaže bi regulaciji razine šećera u krvi," kaže Kelli McGrane. " Istraživanja su otkrila da nakon konzumiranja soka od kiselih krastavaca osobe s dijabetesom tipa B imaju nižu razinu šećera u krvi." Iako je ocat odgovoran za ovaj koristan čimbenik, on svakako ima bolji ukus kad je zamaskiran slatkim i kiselim okusima krastavca, nego sam.

6. Izvor je vitamina i antioksidansa

Sok od kiselih krastavaca obiluje vitaminima A i E. Sadrži i antioksidanse koji pomažu u zaštiti stanica i tijela od štetnih molekula. Iako druge namjernice sadrže veću koncentraciju antioksidanasa, sok od kiselih krastavaca će ti donijet i ovu prednost u tragovima.

7. Možeš ga koristiti kako bi ukiselila drugo povrće

Ako planiraš baciti sok od kiselih krastavaca, stani! Možeš ga iskoristiti kako bi ukiselila drugo povrće kao npr. mrkvu, papriku ili repu.

8. Koristan je, ali i isplativ.

S obzirom na to da dolazi s krastavcima koje svakako namjeravaš pojesti, za ovo probiotičko piće nećeš morati izdvojiti ni kune. Također, nećeš bacati hranu. Može li bolje?

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.