Šarenilo na tanjuru: Najzdravije vrste povrća koje bi trebala uključiti u svoju prehranu

Donosimo ti popis povrća koje bi se obavezno trebalo naći na tvom tanjuru kako bi bila zdrava i puna energije

Šarenilo na tanjuru: Najzdravije vrste povrća koje bi trebala uključiti u svoju prehranu

10. Šparoge

Ovo proljetno povrće obiluje vitaminima i mineralima. Šparoge pomažu pri mršavljenju jer imaju malo kalorija i puno vlakana koja osiguravaju osjećaj sitosti. Posebno su bogate folnom kiselinom koja je neophodna za sintezu DNK, normalan rast i razvoj, pa se osobito ističe njezina važnost u trudnoći. Sadrže visoke razine aminokiseline asparagin koja djeluje kao prirodan diuretik te tijelo rješava soli i viška tekućine.

11. Crveni kupus
Jedna šalica (89 grama) sirovog crvenog kupusa sadrži 2 grama vlakana kao i 85% dnevne potrebe vitamina C. Crveni kupus sadrži dobru količinu vlakana, vitamina C i antocijana. Određena istraživanja pokazuju da može sniziti razinu kolesterola u krvi, smanjiti upalu i smanjiti rizik od oštećenja srca i jetre.  Zbog vitamina K i C te - u manjim količinama - kalcija i cinka doprinosi i zdravlju kostiju. Možeš ga jesti sirovog kao salatu, ali i ukiseljenog ili kuhanog - ovisno kako ti se najviše sviđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image


(Foto: Pixabay)

12. Batat
Jedan srednji slatki krumpir ili batat sadrži 4 grama vlakana, 2 grama proteina i dobru količinu vitamina C, vitamina B6, kalija i mangana. Budući da je bogat izvor vitamina B6, smanjuje rizik od srčanih bolesti, a može pomoći u smanjenju kolesterola i razine šećera u krvi. Slatki krumpir jednostavno je uključiti u prehranu - možeš ga peći, kuhati, pariti ili pržiti. 

5/6