Šarenilo na tanjuru: Najzdravije vrste povrća koje bi trebala uključiti u svoju prehranu

Donosimo ti popis povrća koje bi se obavezno trebalo naći na tvom tanjuru kako bi bila zdrava i puna energije

Šarenilo na tanjuru: Najzdravije vrste povrća koje bi trebala uključiti u svoju prehranu

Povrće je jako dobro za naše zdravlje jer većina vrsta ima malo kalorija, a puno vitamina, minerala i vlakana. Dijetalna vlakna iz povrća, kao dio cjelokupne zdrave prehrane, pomažu smanjiti razinu kolesterola u krvi i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Vlakna su važna za i za pravilno funkcioniranje crijeva jer pomažu u smanjenju opstipacije. Zbog vlakna imamo i osjećaj sitosti s manje unešenih kalorija.

Većina povrća bogata je i vitaminom C koji pomaže kod bržeg zacjeljivanja posjekotina i rana te održava zube i desni zdravima te pomaže u apsorpciji željeza te vitaminom A koji održava oči i kožu zdravom i pomaže u zaštiti od infekcija.

Zato je vrlo važno da svakodnevno unosimo različite vrste povrća - što više boja, to je bolje za naše zdravlje.

Image

Tikvice kao zamjena za tjesteninu: Odbaci ugljikohidrate s ova tri odlična recepta

Sve vrste povrća su zdrave i važne za naše zdravlje. Međutim, određene vrste povrća izdvajaju se od ostalih jer sadrže velike količine vitamina i minerala. U nastavku pročitaj koje povrće se nalazi na listi najzdravijih na svijetu.

1. Špinat

Ovo lisnato zeleno povrće prvo je na popisu zahvaljujući impresivnim hranjivim sastojcima. Jedna šalica sirovog špinata osigurava 56% dnevne potrebe vitamina A, potpunu dnevnu potrebu za kalijem, a ima samo 7 kalorija. Špinat je bogat antioksidansima koji mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti, a smanjuje i rizik od visokog krvnog tlaka.

2. Mrkva
Mrkva je prepuna vitamina A i u samo jednoj šalici  (128 g) osigurane su dnevne potrebe za ovim vitaminom.  Glavni je izvor karotenoida koji mrkvi daju narančastu boju, a smatra se da imaju preventivan učinak na karcinogenezu.  Mrkva je također bogata vitaminom C, vitaminom K i kalijem. Najbolje ju je jesti svježu, primjerice naribanu u salati. 

Image


(Foto: Pixabay)

3. Brokula
Šalica (91 gram) sirove brokule osigurava dnevne potrebe za vitaminom K i C, koji pomažu organizmu da apsorbira vitamin D, važan za zdravlje kostiju i prevenciju mnogih bolesti. Osim toga, sadrži velike količine folata, mangana i kalija. Bogata je i vlaknima koja pomažu sniziti razinu šećera u krvi i kolesterol. Konzumiranje brokule može pomoći kod smanjenju rizika od kroničnih bolesti jer štiti od oksidativnog stresa.

4. Češnjak

Svakodnevno konzumiranje češnjaka (u raznim jelima, salatama ili sirovog) pomaže snižavanju razine kolesterola zbog antioksidativnih svojstava alicina. Također pomaže regulirati krvni tlak i razinu šećera u krvi. Važno je zapamtiti da alicin, koji sadrži sumpor, ima tendenciju da izgubi svoja ljekovita svojstva kada je češnjak u potpunosti skuhan. Najbolje je jesti ga sirovog ili poluskuhanog da bi se najbolje izvukle sve njegove prednosti.

5. Kelj papučar
Odličan su izvor proteina, a što su svježije to su ukusnije i zdravije. Kod pripreme prokulica je najvažnije da ih termički previše ne obrađuješ jer to smanjuje njihovu nutritivnu vrijednost. Bogat su izvor vitamina C koji sudjeluje u prevenciji bolesti očiju, a sadrže i antioksidant zeaksantin koji štiti oči od štetnog UV zračenja. Svaka porcija pruža dobru količinu mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin K, vitamin A, vitamin C, folate, mangan i kalij.

Image


(Foto: Pixabay)

6. Kelj
Šalica (67 grama) sirovog kelja sadrži obilje B vitamina, kalija, kalcija i bakra te zadovoljava naše dnevne potrebe potrebu za vitaminima A, C i K. Kelj je bogat luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji su poznati kao čuvari očiju. Jedna od njegovih najvećih prednosti je što pomaže u uklanjanju toksina iz tijela.

7. Grašak

Iako su mala, zrna graška pružaju veliko bogatstvo vitamina, minerala, proteina i vlakana. 160 grama kuhanog zelenog graška sadrži 9 grama vlakana, 9 grama proteina i vitamina A, C i K, riboflavin, tiamin, niacin i folat. Budući da sadrži mnogo vlakana dobar je za zdravlje crijeva. Osim toga, grašak jača kosti i sprječava osteoporozu te pomaže kod zatvora i anemije. Grašak se smatra škrobnim povrćem što znači da ima veću količinu ugljikohidrata i kalorija od povrća bez škroba i može utjecati na razinu šećera u krvi - ako se jede u velikim količinama. 

Image


(Foto: Pixabay)

8. Blitva
Ovo povrće ima vrlo malo kalorija, a bogato je važnim vitaminima i mineralima. Na 100 grama blitve dolazi tek 19 kalorija, što ju svrstava u niskokalorijske namirnice. Sadrži visok udio vitamina A i E i bogata je flavonoidima te mineralima i vlaknima. Najbolje ju je kuhati svega nekoliko minuta kako bi sačuvala svu svoju nutritivnu vrijednost. 

9. Đumbir
Đumbir ima snažna protuupalna svojstva koja mogu biti korisna u liječenju bolesti povezanih s upalama poput artritisa, lupusa ili gihta. Istraživanja pokazuju da đumbir može smanjiti mučninu i ublažiti upalu, ali i pomoći kod smanjenja šećera u krvi. Može ublažiti nadutost, grčeve i plinove. Đumbir možeš koristiti u pripremi deserta, salata, juha i toplih napitaka. 

10. Šparoge

Ovo proljetno povrće obiluje vitaminima i mineralima. Šparoge pomažu pri mršavljenju jer imaju malo kalorija i puno vlakana koja osiguravaju osjećaj sitosti. Posebno su bogate folnom kiselinom koja je neophodna za sintezu DNK, normalan rast i razvoj, pa se osobito ističe njezina važnost u trudnoći. Sadrže visoke razine aminokiseline asparagin koja djeluje kao prirodan diuretik te tijelo rješava soli i viška tekućine.

11. Crveni kupus
Jedna šalica (89 grama) sirovog crvenog kupusa sadrži 2 grama vlakana kao i 85% dnevne potrebe vitamina C. Crveni kupus sadrži dobru količinu vlakana, vitamina C i antocijana. Određena istraživanja pokazuju da može sniziti razinu kolesterola u krvi, smanjiti upalu i smanjiti rizik od oštećenja srca i jetre.  Zbog vitamina K i C te - u manjim količinama - kalcija i cinka doprinosi i zdravlju kostiju. Možeš ga jesti sirovog kao salatu, ali i ukiseljenog ili kuhanog - ovisno kako ti se najviše sviđa.

Image


(Foto: Pixabay)

12. Batat
Jedan srednji slatki krumpir ili batat sadrži 4 grama vlakana, 2 grama proteina i dobru količinu vitamina C, vitamina B6, kalija i mangana. Budući da je bogat izvor vitamina B6, smanjuje rizik od srčanih bolesti, a može pomoći u smanjenju kolesterola i razine šećera u krvi. Slatki krumpir jednostavno je uključiti u prehranu - možeš ga peći, kuhati, pariti ili pržiti. 

13. Raštika

Jedna šalica (190 grama) kuhane raštike sadrži 5 grama vlakana, 4 grama proteina i 27% dnevnih potreba za kalcijem. Raštika sadrži veliku količinu kalcija, što može smanjiti rizik od osteoporoze. Redoviti unos povezan je i sa smanjenim rizikom od glaukoma i raka prostate.

14. Koraba
Ovo povrće se može jesti kuhano ili sirovo. Sadrži veliku količinu vlakana, a ima 5 grama u svakoj šalici (135 grama). Također je puna vitamina C. Može pomoći kod smanjenja razine šećera u krvi, ali ima i protupalne učinke.


(Foto: Pixabay)