7. Grašak
Iako su mala, zrna graška pružaju veliko bogatstvo vitamina, minerala, proteina i vlakana. 160 grama kuhanog zelenog graška sadrži 9 grama vlakana, 9 grama proteina i vitamina A, C i K, riboflavin, tiamin, niacin i folat. Budući da sadrži mnogo vlakana dobar je za zdravlje crijeva. Osim toga, grašak jača kosti i sprječava osteoporozu te pomaže kod zatvora i anemije. Grašak se smatra škrobnim povrćem što znači da ima veću količinu ugljikohidrata i kalorija od povrća bez škroba i može utjecati na razinu šećera u krvi - ako se jede u velikim količinama.
(Foto: Pixabay)
8. Blitva
Ovo povrće ima vrlo malo kalorija, a bogato je važnim vitaminima i mineralima. Na 100 grama blitve dolazi tek 19 kalorija, što ju svrstava u niskokalorijske namirnice. Sadrži visok udio vitamina A i E i bogata je flavonoidima te mineralima i vlaknima. Najbolje ju je kuhati svega nekoliko minuta kako bi sačuvala svu svoju nutritivnu vrijednost.
9. Đumbir
Đumbir ima snažna protuupalna svojstva koja mogu biti korisna u liječenju bolesti povezanih s upalama poput artritisa, lupusa ili gihta. Istraživanja pokazuju da đumbir može smanjiti mučninu i ublažiti upalu, ali i pomoći kod smanjenja šećera u krvi. Može ublažiti nadutost, grčeve i plinove. Đumbir možeš koristiti u pripremi deserta, salata, juha i toplih napitaka.