4. Češnjak
Svakodnevno konzumiranje češnjaka (u raznim jelima, salatama ili sirovog) pomaže snižavanju razine kolesterola zbog antioksidativnih svojstava alicina. Također pomaže regulirati krvni tlak i razinu šećera u krvi. Važno je zapamtiti da alicin, koji sadrži sumpor, ima tendenciju da izgubi svoja ljekovita svojstva kada je češnjak u potpunosti skuhan. Najbolje je jesti ga sirovog ili poluskuhanog da bi se najbolje izvukle sve njegove prednosti.
5. Kelj papučar
Odličan su izvor proteina, a što su svježije to su ukusnije i zdravije. Kod pripreme prokulica je najvažnije da ih termički previše ne obrađuješ jer to smanjuje njihovu nutritivnu vrijednost. Bogat su izvor vitamina C koji sudjeluje u prevenciji bolesti očiju, a sadrže i antioksidant zeaksantin koji štiti oči od štetnog UV zračenja. Svaka porcija pruža dobru količinu mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin K, vitamin A, vitamin C, folate, mangan i kalij.
(Foto: Pixabay)
6. Kelj
Šalica (67 grama) sirovog kelja sadrži obilje B vitamina, kalija, kalcija i bakra te zadovoljava naše dnevne potrebe potrebu za vitaminima A, C i K. Kelj je bogat luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji su poznati kao čuvari očiju. Jedna od njegovih najvećih prednosti je što pomaže u uklanjanju toksina iz tijela.