Šarenilo na tanjuru: Najzdravije vrste povrća koje bi trebala uključiti u svoju prehranu

Donosimo ti popis povrća koje bi se obavezno trebalo naći na tvom tanjuru kako bi bila zdrava i puna energije

Šarenilo na tanjuru: Najzdravije vrste povrća koje bi trebala uključiti u svoju prehranu

1. Špinat

Ovo lisnato zeleno povrće prvo je na popisu zahvaljujući impresivnim hranjivim sastojcima. Jedna šalica sirovog špinata osigurava 56% dnevne potrebe vitamina A, potpunu dnevnu potrebu za kalijem, a ima samo 7 kalorija. Špinat je bogat antioksidansima koji mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti, a smanjuje i rizik od visokog krvnog tlaka.

2. Mrkva
Mrkva je prepuna vitamina A i u samo jednoj šalici  (128 g) osigurane su dnevne potrebe za ovim vitaminom.  Glavni je izvor karotenoida koji mrkvi daju narančastu boju, a smatra se da imaju preventivan učinak na karcinogenezu.  Mrkva je također bogata vitaminom C, vitaminom K i kalijem. Najbolje ju je jesti svježu, primjerice naribanu u salati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image


(Foto: Pixabay)

3. Brokula
Šalica (91 gram) sirove brokule osigurava dnevne potrebe za vitaminom K i C, koji pomažu organizmu da apsorbira vitamin D, važan za zdravlje kostiju i prevenciju mnogih bolesti. Osim toga, sadrži velike količine folata, mangana i kalija. Bogata je i vlaknima koja pomažu sniziti razinu šećera u krvi i kolesterol. Konzumiranje brokule može pomoći kod smanjenju rizika od kroničnih bolesti jer štiti od oksidativnog stresa.

2/6