Pazi što jedeš

Briga o sebi: Snizi visoki krvni tlak prehranom

Srčani udar jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu, a jedan od najvećih rizika za srčani udar upravo je visoki krvni tlak. Stanje koje vrlo često nema simptoma

alyson-mcphee-yWG-ndhxvqY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Visoki krvni tlak s razlogom se naziva tihim ubojicom (nerijetko je bez simptoma, a može izazvati moždani i srčani udar) i zato ga moraš držati na oprezu, odnosno učiniti sve što je u tvojoj moći da ga sniziš, a učiniti možeš puno toga. Počni od prehrane.

Postoji dijeta koja je osmišljena upravo sa ciljem da snizi krvni tlak. Zove se DASH što je kratica za američki američki naziv Dietary Approaches to Stop Hypertension, a naglasak stavlja na namirnice bogate kalcijem, kalijem i magnezijem - nutrijentima koji snižavaju visoki krvni tlak te u minimalnoj količini sadrži soli, zasićene masnoće i šećere. Osim toga, ova dijeta bazira se na namirnicama bogatim vlaknima i proteinima te umjesto spomenutih zasićenih masnoća preporučaju zdrave masnoće poput maslinovog i bundevinog ulja, ali i punomasne ribe te orašastih plodova.

Image
Tihi ubojica

10 koraka kako sniziti visoki krvni tlak na prirodan način

shimmer fallback

"Ključno je smanjiti unos soli, odnosno spustiti ga ispod 2,300 miligrama na dan, što je otprilike jedna žličica. Možda ti se ovo i dalje čini puno soli, no ne zaboravi da konzervirana i procesuirana hrana, jela iz restorana i fast food obiluju soli, a to sve se ubraja u ovu jednu žličicu dnevno", objašnjava za portal Eat This, Not That nutricionistica Amy Goodson te preporučuje što više hrane pripremati doma i umjesto soli koristiti začinsko bilje i ostale začine. Također, vodeći se načelima DASH prehrane, preporuča staviti naglasak na određene vrste namirnica. One snižavaju krvni tlak, a donosimo ti ih u nastavku.

Voda

Konzumiraš li gazirana i zaslađena pića, vrijeme je da prestaneš s ovom nezdravom navikom. Običuju šećerima, pojačivačima okusa, bojilima i konzervansima, a na koncu te neće ni osvježiti niti ti utažiti žeđ. Ustavri, ova pića nemaju nikakvu svrhu. Pij vodu, limunadu i biljne čajeve.

shimmer fallback

Povrće

"DASH prehrana preporuča četiri do pet serviranja povrća dnevno. Ono je bogato nutrijentima, a ne sadrži sol", kaže Goodson. Najbolje bi bilo jesti sezonsko povrće te ga začiniti začinskim biljem i maslinovim uljem. Jedi povrće kao međuobrok, ali i kao prilog glavnome jelu ili neka ono samo bude glavno jelo. Mogućnosti je pregršt.

shimmer fallback

Voće

U DASH prehrani preferira se voće koje obiluje kalijem poput banana, šumskih bobica i avokada. Također, kao i kod povrća, preporuča se četiri do pet porcija voća dnevno. Ne brini, to ti samo izgleda puno. Jedna porcija podrazumijeva primjerice jednu voćku srednje veličine ili šalicu borovnica, jagoda ili četvrtinu šalice sušenog voća. Kad biraš banane, želiš li one s manje šećera, a više vlakana, izaberi manje zrele plodove.

shimmer fallback

Mliječni proizvodi s manje masnoća

Kalicij snižava krvni tlak i jača stijenke žila, a poznato je da kalcijem obiluju mliječni proizvodi. Prema DASH načelima prehrane, trebalo bi svakodnevno konzumirati mliječne proizvode, no sa smanjenim udjelom masnoća. Primjerice, popiti šalicu jogurta ili pojesti svježi sir.

shimmer fallback

Cjelovite žitarice

Bez obzira nastojiš li sniziti krvni tlak ili općenito poboljšati prehranu, a time i zdravlje, zamijeni proizvode od rafiniranog bijelog brašna, onima od cjelovitih žitarica. "Trebalo bi pojesti šest do osam porcija cjelovitih žitarica. Jedna porcija podrazumijeva krišku kruha ili pola šalice kuhane integralne riže", objašnjava za spomenuti portal nutricionistica Goodson.
Uz ove malene preinake u prehrani jako puno možeš učiniti za svoje zdravlje. Počni već s idućim obrokom.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.