Tihi ubojica

10 koraka kako sniziti visoki krvni tlak na prirodan način

Visoki krvni tlak je vrlo česta boljka današnjeg svijeta. Ako se ne prepozna na vrijeme i ne regulira, može biti koban

mockup-graphics-i1iqQRLULlg-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Visoki krvni tlak je opasno zdravstveno stanje bez simptoma koje može ugroziti srece i krvne žile pa i dovesti do infarkta i moždanog udara pa i smrti. Zbog toga hipertenziju treba na vrijeme liječiti, odnosno snižavati krvni tlak, kako ne bi doveo do problema te ga redovito kontrolirati i regulirati lijekovima.

Image
Globalna epidemija

Rani znakovi dijabetesa tipa 2 - otkrij ga na vrijeme

Image
Foto: Pexels


Dobra je vijest da na visoki krvni tlak možeš utjecati prehranom te promjenom stila života. Ne traže se od tebe radikalne promjene, već uvođenje zdravih navika koje bi ti trebale biti svakodnevica i kada nemaš zdravstvenih problema. U nastavku pročitaj kojih je to deset koraka koji će prevenirati pojavu visokog krvnog tlaka i sniziti ga, ukoliko je već povišen.

Hodaj i vježbaj

Tjelovježba je jedan od najboljih prirodnih načina za snižavanje visokog krvnog tlaka. Jača srce i potiče cirkulaciju što dovodi do smanjenja krvnog tlaka. Čak i žustra polusatna šetnja ima učinka. Bitno je da ju redovito provodiš.

Image
Foto: Pexels

Smanji unos soli

Poznato je da previše soli dovodi do visokog krvnog tlaka. Smanji unos soli na način da sama pripremaš hranu, umjesto da kupuješ već gotova jela koja najčešće sadrže puno soli. Sol možeš zamijeniti nekim drugim začinima poput kurkume ili svježim začinskim biljem poput bosiljka i origana.

Image

Smanji unos alkohola

Alkohol povećava tlak pa ako pretjeruješ s njime vrijeme je da smanjiš unos. Preporuča se dnevno, ne više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene i dva za muškarce. No, bilo bi dobro i manje.

Image

Jedi namirnice bogate kalijem

Kalij je mineral koji pomaže tijelu regulirati krvni tlak, odnosno sniziti visoki krvni tlak i oslobodit žile pritiska. Kalijem obiluju mahunarke, rajčice, krumpiri, batat, lubenice banane, avokado, naranče, mliječni proizvodi, visokomasna riba, orašasti plodovi i sjemenke.

Image
Foto: Unsplash

Smanji unos kofeina

Kofein trenutno povisuje tlak, no kod većine ljudi ne utječe dugoročno na povećanje tlaka. Ukoliko si sjetljiva na ovu supstancu izbaci je iz prehrane i provjeri kakvo ti je stanje s tlakom kada ne konzumiraš kofein.

Nauči upravljati stresom

Stres ne možemo izbjeći, no možemo naučiti kako da nas previše ne dotiče, odnosno aučiti se nositi s njime i kvalitetno se opustiti - što češće. Postoje brojni načini opuštanja, a tvoj je zadatak da pronađeš onaj koji je najučinkovitiji za tebe. Možda je to uživanje u muzici, slikanje, neki hobi koji će učiniti da zaboraviš tih nekoliko sati na sve oko sebe, možda neki sport ili druženje s ljudima koji dobro djeluju na tebe. Osim hobija, tu su tehnike disanja koje su izuzetno učinkovite, meditacija i molitva.

Image

Jedi tamnu čokoladu

Ovog ćeš se savjeta, sigurne smo, moći držati. Uživaj u tamnoj čokoladi jer godi srcu i krvnim žilama. Tamna čokolada obiluje kakaom koji je bogat flavonoidma - fitokemikalijom koja višestruko dobro djeluje na zdravlje. Među ostalim, snižava tlak. No, to ne znači da ćeš svaki dan pojesti po jednu čokoladu, već po jednu - dvije kockice ili red.

Skini višak kilograma

Ako si pretila, jedan od prvih koraka u snižavanju visokog krvog tlaka, ali i poboljšanja općeg stanja je skidanje kilograma. Čak i gubitak od pet posto tjelesne mase značajno snižava visoki tlak, pokazala je studija objavljena na portalu National Center for Biotechnology Information.

Image

Jedi bobičasto voće

Bobičasto voće osim što je jako ukusno, jako je i zdravo. Obiluje polifenolima, prirodnom suspancom koja je dobra za srce. Polifenoli smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara, dijabetesa tipa 2, poboljšavaju stanje srca i krvnih žila te snižavaju krvni tlak.

Prestani pušiti

Naravno da ovo ne moramo ponavljati niti naglašavati. Jako dobro znaš koji su štetni učinci pušenja. Među njima su visoki krvni tlak i oštećene krvne žile. Kad budeš spremna reći zbogom cigaretama, ti ćeš to učiniti. No, što prije, to bolje.

Image