Zelena riznica zdravlja

Više je nećeš jesti samo na pizzi - sve prednosti rukole

Iako je većina ljudi najčešće jede kao dodatak na pizzi, istražile smo malo više o ovoj biljci aromatičnih listova i saznale šest razloga zašto bi se češće trebala naći na tvom tanjuru

profimedia-0347107532.jpg

Pikantna i gorka rukola iliti rikola odvažna je zeljasta biljka, okusom prepuna alternativa lisnatom povrću poput špinata ili kelja. Ali koliko je nutritivno vrijedna?

Image

Ovo je najzdravije zeleno lisnato povrće koje bi trebala uvrstiti u svoju prehranu

Ispada, poprilično puno. Rukola je odličan izvor nekoliko vitamina i minerala te sadrži antioksidanse koji dokazuju dokazane zdravstvene dobrobiti. Osim toga, sadrži izuzetno malo kalorija, dok te istovremeno brzo može zasititi.

Iako je većina ljudi najčešće jede kao dodatak na pizzi, istražile smo malo više o ovoj biljci aromatičnih listova i saznale šest razloga zašto bi se češće trebala naći na tvom tanjuru.

Smanjuje rizik od kroničnih bolesti

Možda ne čudi činjenica da ljudi koji jedu više voća i povrća imaju tendenciju da budu zdraviji u cjelini - i imaju manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih problema.

Konkretno, smatra se da antioksidansi i vitamini B u lisnatom povrću poput rukole pomažu u zaštiti od oštećenja DNA koja može dovesti do raka: studije pokazuju da jedenje samo 2 do 3 porcije lisnatog povrća tjedno može smanjiti rizik za rak želuca, dojke, i kože.

Image
Foto: Unsplash

Održava oči oštrima

Sva ona plava svjetlost kojoj su tvoje oči izložene od neprestanog buljenja u laptop i mobitel tijekom godina može dovesti do ozbiljne štete, povećavajući rizik za očne bolesti poput makularne degeneracije.

Evo kako rukola pomaže: bogata je luteinom i zeaksantinom, dvama antioksidansima koji su poznati po svojoj sposobnosti da zaštite zdravlje tvojih očiju i usporavaju napredovanje oštećenja izazvanih plavim svjetlom.

Image
Foto: Pexels

Pomaže kod izgradnje snažnih kostiju

Rukola je prilično siromašna kalcijem, ali je prepuna vitamina K, koji tijelo treba za izgradnju i održavanje gustih, čvrstih kostiju.

Propuštanje ovog vitamina može povećati rizik od prijeloma, posebno kasnije u životu, ali redovito jedenje rukole pomoći će ti da dobiješ svoju dozu: 2 šalice rukole sadrže pola preporučene dnevne doze vitamina K.

Image
Foto: Pexels

Potiče zdrav krvni tlak

Osim što je bogata nitritima koji potencijalno snižavaju krvni tlak, rukola je primarni izvor kalija - 2 šalice sadrže ga u jednakoj količini kao u tri banane. Mineral opušta krvne žile, a tijelo tjera da izluči više natrija kroz mokraću, što zajedno može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Image
Foto: Pexels

Može poboljšati tvoje vježbanje

Lisnato povrće je napunjeno prirodnim nitritima, spojevima koji mogu imati potencijal za snižavanje krvnog tlaka i poboljšanje tjelesnog performansa smanjenjem količine kisika koju trebaš unijeti dok si aktivna.

Drugim riječima? Rukola uz ručak mogla bi ti omogućiti da duže ili snažnije treniraš u kasnim poslijepodnevnim satima.

Image
Foto: Unsplash

Može ti pomoći u gubitku kilograma

Rukola je super niske energetske gustoće: s 90 posto vode zauzima puno prostora u trbuhu za vrlo, vrlo malo kalorija. Dodavanje u obrok znači da će ti trebati manje kalorija da te napuni i zasiti, a to su dvije obavezne stvari za uspješno dugoročno mršavljenje.

Image
Foto: Pexels