Riznice slatkoće i zdravlja: Uz ove zdrave zamjene za šećer se ne moraš odreći omiljenih slastica

Bijeli šećer porok je mnogima, a često nismo ni svjesni u kojim ga količinama konzumiramo. Stvara ovisnost, deblja i uništava nam zube kao i unutarnje organe, pa zašto ga onda ne bismo zamijenili boljim i zdravijim namirnicama?

Riznice slatkoće i zdravlja: Uz ove zdrave zamjene za šećer se ne moraš odreći omiljenih slastica

Šećer kokosove palme

Kokosov šećer ima doista zapanjujuće blagotvorno djelovanje na ljudski organizam i odlična je zamjena za rafinirani bijeli šećer. Ovaj se tip šećera dobiva iz biljnog soka kokosovog cvijeta, a postupak je dugotrajan i vrlo precizan. Naime, kokosov cvjetni pupoljak se ručno reže, a njegov se sok zatim skuplja u posudu. Nakon toga se sok obrađuje zagrijavanjem sve dok tekućina ne ispari, a konačan proizvod nakon granulacije je kokosov šećer svijetlo smeđe boje i bogatog okusa koji blago vuče na karamele. 

Velika prednost ovog šećera je što on ima nizak glikemijski indeks, pa je pogodan za dijabetičare, a obiluje i kalijem, kalcijem, cinkom i željezom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
7/9