Svi mi znamo i čuli smo sto puta koliko je bijeli šećer nezdrav te kako bismo ga trebali izbjegavati u širokom luku. Pa ipak, unatoč upozorenjima liječnika i nutricionista, mnogi ga stavljaju u kavu, čaj, kruh, slastice i razne deserte te im je teško zamisliti život bez tog bijelog kristala kojeg toliko volimo.
No, osim što je bijeli šećer u suštini samo prazna kalorija bez ikakve nutritivne, vitaminske vrijednosti, on je i opasan po znaše zdravlje, pa bismo se stvarno trebali potruditi zamijeniti ga zdravijim alternativama. Uz odabir drugih zdravijih zaslađivača ne moramo se odreći slatkog okusa, a možemo svoj organizam poštedjeti oštećenja do kojih može dovesti pretjerano konzumiranje bijelog šećera.
Bijeli šećer naime dugoročno može dovesti do oštećenja zubiju, jetre, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, karcinoma i pretilosti, a remeti i rad hormonalnog sustava. Iako nekoć na policama trgovina nije bilo lako pronaći adekvatne zamjene za šećer, danas to i nije toliko teško pa vrlo lako možemo doći do zdravih sastojaka uz koje ćemo bez straha i grižnje savjesti uživati u svim nam omiljenim jelima.
Med
Kada govorimo alternativama šećeru med će mnogima prvo pasti na pamet. Iako je vrlo česta namirnica na našim kuhinjskim policama i ima ga gotovo svako kućanstvo, med je bolja, ali ne i idealna alternativa bijelom šećeru.
Naime, ljudi koji loše podnose šećer zbog hiperaktivnosti ili pak alergija, mogli bi slično reagirati i na med. Inače, med ima vrlo visoki glikemijski indeks i na njega tijelo reagira slično kao i na šećer. Međutim, prednost meda je ta što je on daleko lakše probavljiv.
Uz to, med povoljno djeluje na imunitet, ima antibakterijska svojstva te sadrži dosta vitamina, minerala, aminokiselina, enzima i antioksidansa.
Stevija
Stevija je biljka slatkog okusa koja uopće ne sadrži kalorije niti uzrokuje neželjena djelovanja koja ima obični bijeli šećer, što ju naravno čini odličnom alternativom za zaslađivanje jela. Stevija se posebno preporuča dijabetičarima, kao i onima koji muče muku s viškom kilograma, a uz to je korisna i za balans i zdravlje čitavog organizma.
Povoljno utječe na zdravlje štitnjače, pomaže u snižavanju razine šećera u krvi i regulira povišeni krvni tlak. Zanimljivo je da je osušeno lišće biljke stevije čak 40 puta slađe od bijelog šećera, a sami ekstrakt stevije može biti slađi i od 200 do 400 puta. Glikemijski indeks ove biljke je nula, a kod nas se može nabaviti u obliku praha, tabletama, sirupu ili kao tekućina u formi ekstrakta.
Ako se odlučiš za korištenje stevije u svojoj kuhinji svakako pripazi na doziranje, jer ovaj ultra bogati zaslađivač treba koristiti u minimalnim količinama.
Javorov sirup
Javorov sirup svi povezujemo s američkim filmovima i američkim debelim palačinkama, pa ipak, iako ga popularna kultura prikazuje kao nezdravog, ovaj je sirup zapravo jako dobra alternativa bijelom šećeru. Po žlici javorov sirup ima 52 kalorije, a u njemu se može naći i visok sadržaj minerala u tragovima, poput cinka i mangana, koji povoljno utječu na zdravlje srca i smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Javorov sirup lako se može koristiti u zobenim kašama, desertima, umacima za salate i glazurama, a jedina njegova mana je skupa cijena.
Brezin šećer
Brezin šećer naziva se još i ksilitol ili ksiloza, a radi se o prirodnom šećernom alkoholu koji se u prirodi nalazi u vlaknastom povrću i voću. Izgledom i okusom ovaj je šećer sličan saharozi, a slično se ponaša i kod kuhanja, no istovremeno sadrži i do 40 posto manje kalorija od saharoze. Može ga se koristiti u svim jelima osim u kolačima i tijestima koja sadrže kvasac, jer ksilitol onemogućava kvascu da se digne, ako su zajedno pomiješani.
Posebna pogodnost korištenja ksilitola u prehrani je i ta što on ne uzrokuje karijes, već upravo suprotno – koristi se za poboljšanje higijene usne šupljine.
Sirup od datulja
U mnogim receptima datulje mogu poslužiti kao izvrsna zamjena za šećer, a usto jelima pružaju ugodan okus. Datulje se mogu konzumirati na razne načine, a korištenje sirupa od datulja kao zamjene za bijeli šećer neće nimalo oduzeti na slatkoći i kremastoj strukturi deserata već će ih dodatno naglasiti.
U receptima je jednostavno zamijeniti šećer datuljama, jer jednostavno određenu količinu šećera zamijenimo jednakom količinom sitno nasjeckanih datulja ili pak sirupom. Ovaj je sirup iznimno sladak te ima blago karamelast okus, a tradicionalno je dio bliskoistočne kuhinje.
Šećer kokosove palme
Kokosov šećer ima doista zapanjujuće blagotvorno djelovanje na ljudski organizam i odlična je zamjena za rafinirani bijeli šećer. Ovaj se tip šećera dobiva iz biljnog soka kokosovog cvijeta, a postupak je dugotrajan i vrlo precizan. Naime, kokosov cvjetni pupoljak se ručno reže, a njegov se sok zatim skuplja u posudu. Nakon toga se sok obrađuje zagrijavanjem sve dok tekućina ne ispari, a konačan proizvod nakon granulacije je kokosov šećer svijetlo smeđe boje i bogatog okusa koji blago vuče na karamele.
Velika prednost ovog šećera je što on ima nizak glikemijski indeks, pa je pogodan za dijabetičare, a obiluje i kalijem, kalcijem, cinkom i željezom.
Agava sirup
Agava sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz Južnoameričkog kaktusa. Ovaj se slatki surup naziva i "medenom vodicom", jer ima blagi okus i svijetlu boju, a rijeđi je od meda. Unatoč tome što je vodenastiji, agavin sirup može se pohvaliti i većom slatkoćom od običnog pčelinjeg meda, pa ga kod kuhanja treba koristiti u manjim količinama.
Uz to što je vrlo sladak, agavin sirup ima i nizak glikemijski indeks i praktički uopće ne utječe na razinu šećera u krvi zbog čega je idealan za dijabetičare i ljude koji su preosjetljivi na šećer.
Goji bobice
Malene goji bobice danas se smatraju super hranom, a dolaze s Himalaja gdje ljudi za njih znaju već stoljećima te ih koriste i u kulinarstvu i u medicini. U Aziji su tako goji bobice znane i kao "crveni dijamanti" i to zbog njihova obilja po zdravlje blagotvornih svojstava. Goji bobice sadrže i polisaharide koji pomažu pri mršavljenju, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja može idealno zamijeniti šećer.