Triphala
Triphala je kamen temeljac ayurvedske medicine. Ovaj prah zapravo je mješavina tri ploda, odnosno tri vrste supervoća iz Indije i služi za uravnoteženje čitavog organizma. Triphala se sastoji od jednakih omjera sušenih biljaka amalaki, heritaki i bibhitaki, a zbog njihovih ljekovitih svojstava ima moć očuvati i liječiti unutarnje otgane kao i očistiti organizam od toksina.
Amalaki je bogat antioksidansima i vitaminom c, jača imunitet i čisti jetru od toksina, a ima i laksativno djelovanje pa pomaže u regulaciji probave. Uz to čisti krv, potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i regulira krvotok.
Haritaki plod poznat je po svojem svojstvu da hrani tkiva i jača cjelokupni živčani sustav. Uklanja otrove iz tijela, regulira probavni sustav i potiče mršavljenje. Uz to, ovaj plod ima blagotvorna svojstva koja smiruju živce i odličan je u borbi protiv prekomjernog stresa i osjećaja anksioznosti.
Bibhitaki se u tradicionalnoj ayurvedskoj medici koristi kao sredstvo za pomlađivanje, čišćenje i hranjenje organizma. Jača želudac, čisti crijeva i poboljšava njihov tonus, eliminira crijevne parazite te pozitivno djeluje na čitav probavni sustav.
Triphala je dakle mješavina ova tri ploda i najčešće se konzumira u prahu ili u kapsulama. Najbolje ju je piti dva sata prije spavanja uz čašu mlijeka.