Riznica znanja i zdravlja: Uz ove ćeš ayurvedske biljne pripravke ojačati svoj organizam i imunitet

Ayurvedska midicina postaje sve popularnija zbog svog holističkog pristupa ljudskom zdravlju. Kako bismo uravnotežile duh i tijelo te ojačale imunitet u vrijeme kada je to od posebne važnosti, izdvojile smo listu pet ayurvedskih biljnih pripravaka koji štite od virusa i bolesti

Riznica znanja i zdravlja: Uz ove ćeš ayurvedske biljne pripravke ojačati svoj organizam i imunitet

Ayurveda je dio Veda, najstarijih poznatih ljudskih zapisa civilizacije. Ova drevna holistička medicina nastala je oko 6000 godina prije nove ere, a danas predstavlja sustav medicine koji se u Indiji primijenjuje već 5000 godina. Što nam ayurveda ima za ponuditi po pitanju jačanja imuniteta? Jako puno toga.

Image

U čemu je tajna zlatnog mlijeka o kojem svi pričaju?

Temeljni postulati ayurvede su život usklađen s prirodnim ciklusima, uravnotežena prehrana i tretiranje zdravstvenih problema fitoterapijom, tj. terapijom ljekovitim biljkama. Osim što ayurveda veliku važnost pridaje ljudskoj svjesti i cjelokupnom načinu života, ona je posvećena i prevenciji i liječenju već postojećih bolesti kod čovjeka. Kroz pravilnu prehranu, tjelovježbu i općenito usklađivanje ritma života po učenju ayurvede može se mnogo toga postići, ali postoje i slučajevi kada je u pomoć potrebno pozvati biljke.

Fitoterapija ili herbalizam zapravo se odnosi na korištenje ljekovitih biljaka i pripravaka za liječenje i prevenciju raznih bolesti.  Upotrebom cijelih biljaka, ali i eteričnih ulja, ekstrakata, čajeva, tinktura, masti i kapsula, olakšat ćemo svom organizmu da se bori protiv bolesti i dodatno ga ojačati.

Liječenje ljekovitim biljem poznato je već tisućama godina, a do novih se spoznaja o ljekovitosti biljaka dolazilo iz generacije u generaciju. Iako djelovanje fitoterapije može djelovati sporo i zahtijeva određeno strpljenje, možete biti sigurni da je vrlo djelotvorno. Moderan čovjek zaboravio je na sve benefite prirodnih sastojaka koji su ponekad mnogo učinkovitiji za jačanje našeg imuniteta od umjetnih, kemijskih dodataka prehrani.

Upravo stoga smo izdvojili pet iznimno korisnih ayurvedskih dodataka prehrani i pripravaka na bazi bilja koji će vam pomoći obraniti se od virusa, održati organizam zdravim te se uspješno nositi s anksioznošću i stresom.

Amalaki

Prvi na listi lijekova protiv virusa i prehlada prema ayurvedi je amalaki, ayurvedsko voće za pomlađivanje i jačanje organizma. Amalaki, amla ili indijski grozd jedna je od temeljnih biljaka tradicionalne ayurvedske medicine, a radi se o žutozelenom plodu.

U holističkoj se medicini koristi već više od 5000 godina i smatra se jednim od najsnažnijih lijekova za jačanje imuniteta i pomlađivanje organizma. U Indiji ga smatraju božanskom biljkom, a i zapadna medicina je priznala ljekovita svojstva amalakija.

Posebna blagotvornost ovog voća, koje se kao dodatak prehrani može konzumirati u formi praha ili u kapsulama, je u tome što se radi o najboljem izvoru antioksidansa na svijetu. Na samo 100 grama amalakija nalazi se između 470 i 680 mg prirodnog i čistog vitamina C.  
Čisto za usporedbu, često znamo čuti kako bismo trebali konzumirati limune i naranče zbog njihova visokog udjela vitamina C, a amalaki istovremeno u samoj jednoj voćki sadrži 20 puta više vitamina C od naranče.  
Vitamin C, snažan antioksidans, štiti od posljedica slobodnih radikala, važan je za kosti, imunološki sustav i krvne žile, stimulira proizvodnju i funkciju leukocita.  Osim toga, amalaki je bogat flavonoidima, taninima, polifenolima i mineralima i snažno je prirodno sredstvo protiv svih vrsta upala.

Redovitim konzuimiranjem amalakija pomažemo tijelu da se očisti od toksina kao i da suzbijemo rast kancerogenih stanica u tijelu. Uz to, amalaki pomaže u čišćenju dišnih puteva, iznimno jača imunitet i pospješuje rast noktiju i kose, a čisti i kožu.

Preporuča ga se konzumirati dva puta dnevno, po jednu kapsulu ili jednom puta dnevno po dvije kapsule.

Triphala

Triphala je kamen temeljac ayurvedske medicine. Ovaj prah zapravo je mješavina tri ploda, odnosno tri vrste supervoća iz Indije i služi za uravnoteženje čitavog organizma.  Triphala se sastoji od jednakih omjera sušenih biljaka amalaki, heritaki i bibhitaki, a zbog njihovih ljekovitih svojstava ima moć očuvati i liječiti unutarnje otgane kao i očistiti organizam od toksina.

Amalaki je bogat antioksidansima i vitaminom c, jača imunitet i čisti jetru od toksina, a ima i laksativno djelovanje pa pomaže u regulaciji probave. Uz to čisti krv, potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i regulira krvotok.

Haritaki plod poznat je po svojem svojstvu da hrani tkiva i jača cjelokupni živčani sustav. Uklanja otrove iz tijela, regulira probavni sustav i potiče mršavljenje. Uz to, ovaj plod ima blagotvorna svojstva koja smiruju živce i odličan je u borbi protiv prekomjernog stresa i osjećaja anksioznosti.

Bibhitaki se u tradicionalnoj ayurvedskoj medici koristi kao sredstvo za pomlađivanje, čišćenje i hranjenje organizma. Jača želudac, čisti crijeva i poboljšava njihov tonus, eliminira crijevne parazite te pozitivno djeluje na čitav probavni sustav.

Triphala je dakle mješavina ova tri ploda i najčešće se konzumira u prahu ili u kapsulama. Najbolje ju je piti dva sata prije spavanja uz čašu mlijeka.

Ashwagand

Ashwagandha je jedna od najpoznatijih ayurvedskih biljaka koja pripada kategoriji rasajana, tj. pomlađivača organizma. Poznata je po svom djelovanju na probavu. Naime, ova biljka potiče rad probave i apetit, te pomaže kod grčeva u želucu, a djeluje i kao tonik za srce te je iznimno korisna kod hipertenzije. 

Zbog svojih blagotvornih svojstava za krvožilni sustav se preporuča osobama s visokim krvnim tlakom, a poboljšava i cirkulaciju krvi. Uz to, povoljno djeluje i na respiratorne organe, pa se preporučuje asmatičarima i osobama koje imaju plućne bolesti. 

Ipak, najpoznatije blagotvorno djelovanje ashwagandhe je to da normalizira rad živčanog sustava i opušta. Povećava otpornost organizma na umor i stres te djeluje umirujuće na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sustav. Koristi se za ublažavanje stresa, anksioznosti i nesanice, pa ju se preporuča piti pola sata prije odlaska u krevet. 

Uz to što opušta, ashwagandha djeluje i kao moćni afrodizijak te povećava libido i kod muškaraca i kod žena. Muškarcima ju se posebno preporuča, jer poboljšava kvalitetu i broj sjemena. 

Moringa

Prah čudesnog drveta moringe od davnina se koristi za liječenje, a ovu ljekovitu biljku od davnina poznaju narodi Afrike, Azije i Latinske Amerike. Prema ayurvedi, moringa liječi oko 300 bolesti. Djelotvorna je kod dijabetesa, za regulaciju krvnog tlaka, u slučaju gubitka energije, ali i za liječenje upala na koži. Uz sve to joj se pripisuju i afrodizijačka svojstva, pa je tako dokazano da muškarcima pomaže kod erektilne disfunkcije, a ženama povećava užitak seksa. 

Moringa je porijeklom s Himalaje, a sadrži 50 puta više vitamina B2 od plave ribe, 25 puta više željeza od špinata i 17 puta više vitamina A od mrkve. Bogata je i kalcijem i proteinima, a sadrži i 15 puta više kalija od banane. 

Smatra ju se najhranjivijom biljkom na svijetu. Štiti organizim i dubinski ga osnažuje, pa time jača i imunitet i otpornost organizma na bakterije i viruse. Poznato je da se u indijskoj medicini koristi kao prirodni antibiotik koji iscjeljuje rane, a ima i antifungalno djelovanje. 

Najlakši način konzumiranja praha moringe je ubaciti ga u smoothie s drugim sastojcima koji će kamuflirati njezin neugodan okus. 

Kurkuma

Kurkuma, biljka iz porodice đumbira koja raste u južnoj Aziji poznata je diljem svijeta kao odličan začin jelima, ali i kao lijek za mnoge tegobe. Ova biljka jedna je od najmoćnijih prirodnih lijekova, a osim što ju možete konzumirati u jelima koja kuhate, možete ju u koncentriranom obliku unositi i putem kapsula.

Kurkuma naime posjeduje antiupalna svojstva koja pomažu organizmu da se othrva virusima i raznim bolestima, a koristi se i za čišćenje krvi, stimuliranje rada metabolizma, protiv crijevnih parazita i općenito u regulaciji probave, kao i kod smanjenja upala kod artritisa. Po nutritivnim svojstvima, kurkuma je bogata željezom, manganom, vitaminom B6 i dijetalnim vlaknima kao i kalijem.

Zanimljivo je kako je i zapadnjačka medicina priznala da je kurkuma najdjelotvorniji sastojak koji sprječava nastanak raka jajnike. Na okus kurkume se potrebno naviknuti, no jednom kad on postane podnošljiv lako ju je kombinirati s jelima, u sokovima i smoothijima, a posebno je hranjivo ubaciti ju u biljna mlijeka i piti prije spavanja.