Ribe na tanjuru nikada dosta: Kako spremiti oradu, a kako škarpinu?

Ovo ljeto je idealno da naučiš više o najzdravijem izvoru proteina te iznenadiš prijatelje nekim od ovih ukusnih recepata

Ribe na tanjuru nikada dosta: Kako spremiti oradu, a kako škarpinu?

Brancin

Brancin ili lubin je još jedna vrlo popularna bijela riba. Možemo ju smatrati sportskom verzijom orade jer vrlo brzo pliva, a meso koje dobijemo filetiranjem slično je mesu orade. 

Baš kao i 'morska kraljica', brancin je bogat omega-3 masnim kiselinama i vitaminima B kompleksa. Na 100 grama svježeg mesa ima 24 grama proteina i tek nešto više od 2 grama masti. Sadrži visoku količinu selena koji popravlja raspoloženje pa možemo reći da je brancin jedna prava feel good riba. 

Brancin je vrlo svestrana namirnica jer se odlično priprema na žaru, ali i u brudetima. Odabir načina pripreme isključivo je na tebi. 

Brancin pečen u alu foliji 

Postupak:

Očišćen i posušen brancin namaži maslinovim uljem, dodaj soli i papra i stavi u aluminijsku foliju. Dodaj nekoliko kapi limuna, a u unutrašnjost ribe stavi grančicu ružmarina. Ribu zamotaj u alu foliju i peci u pećnici oko 20 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih. 

Dok se riba peče pripremi mješavinu maslinovog ulja, sitno nasjeckanog češnjaka i svježeg peršina koju ćeš preliti preko ribe kada bude gotova. Po želji dodaj i nekoliko kapi limunova soka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Potrebno ti je:   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 srednji brancin
  • Grančica svježeg ružmarina
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 limun
  • Maslinovo ulje
  • Svježi peršin
  • Papar
  • Sol
4/5