Ribe na tanjuru nikada dosta: Kako spremiti oradu, a kako škarpinu?

Ovo ljeto je idealno da naučiš više o najzdravijem izvoru proteina te iznenadiš prijatelje nekim od ovih ukusnih recepata

Ribe na tanjuru nikada dosta: Kako spremiti oradu, a kako škarpinu?

Skuša

Skušu ćemo lako prepoznati po glatkoj koži koja gotovo da ni nema ljuske. S gornje strane tijela skušu krase tamne pruge, a trbuh joj je srebrni. Jedna je od većih plavih riba i često ju možemo vidjeti i u konzerviranom obliku.


Plava riba obično je masnija od bijele, a samim time sadrži i više omega-3 masnih kiselina. Na 100 grama skuša ima 24 grama proteina i čak 18 grama masti. Osim što je vrlo zdrava, skuša je i poprilično jeftina i lako dostupna riba, a i samo vrijeme pripreme je znatno kraće jer ju ne moraš čistiti od ljuskica

Prije nego što ju pripremaš, bilo bi dobro skušu namočiti u maslinovom ulju i limunovom soku kako se ne bi previše posušila kod pečenja. Najjednostavniji način pripreme je da popržiš filete skuše na maslinovom ulju. 

Pečeni fileti skuše

Postupak:

Filete skuše natopi maslinovim uljem i limunovim sokom i ostavi da stoje u hladnjaku oko 15 minuta. Nakon 15 minuta dobro zagrij tavu, a skušu na strani kože lagano zareži nožem. Prije pečenja na kožu dodaj soli i papra. File peci tako što češ ga u vruću tavu spustiti na stranu kože i dobro pritisnuti prstima nekoliko trenutaka da se ne bi uvrnuo. Nakon otprilike četiri do pet minuta file okreni na drugu stranu, peci oko minute i skuša je spremna za konzumaciju. Prije posluživanja prelij s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Potrebno ti je:   

  • 2 fileta skuše
  • Maslinovo ulje
  • Limun
  • Papar 
  • Sol
5/5