Skuša
Skušu ćemo lako prepoznati po glatkoj koži koja gotovo da ni nema ljuske. S gornje strane tijela skušu krase tamne pruge, a trbuh joj je srebrni. Jedna je od većih plavih riba i često ju možemo vidjeti i u konzerviranom obliku.
Plava riba obično je masnija od bijele, a samim time sadrži i više omega-3 masnih kiselina. Na 100 grama skuša ima 24 grama proteina i čak 18 grama masti. Osim što je vrlo zdrava, skuša je i poprilično jeftina i lako dostupna riba, a i samo vrijeme pripreme je znatno kraće jer ju ne moraš čistiti od ljuskica.
Prije nego što ju pripremaš, bilo bi dobro skušu namočiti u maslinovom ulju i limunovom soku kako se ne bi previše posušila kod pečenja. Najjednostavniji način pripreme je da popržiš filete skuše na maslinovom ulju.
Pečeni fileti skuše
Postupak:
Filete skuše natopi maslinovim uljem i limunovim sokom i ostavi da stoje u hladnjaku oko 15 minuta. Nakon 15 minuta dobro zagrij tavu, a skušu na strani kože lagano zareži nožem. Prije pečenja na kožu dodaj soli i papra. File peci tako što češ ga u vruću tavu spustiti na stranu kože i dobro pritisnuti prstima nekoliko trenutaka da se ne bi uvrnuo. Nakon otprilike četiri do pet minuta file okreni na drugu stranu, peci oko minute i skuša je spremna za konzumaciju. Prije posluživanja prelij s nekoliko kapi maslinovog ulja.
Potrebno ti je:
- 2 fileta skuše
- Maslinovo ulje
- Limun
- Papar
- Sol