Škarpina
Škarpinu je teško zamijeniti za drugu ribu. Narančastu kožu i otrovne bodlje nema niti jedn druga riba u Jadranu, no niti jedna druga riba nema ni tako ugodan okus. Jednom kada maknemo opasne bodlje, bez straha možemo uživati u mesu ove vrlo cijenjene ribe.
Nešto je manje masna od orade i na 100 grama svježeg mesa dobit ćeš 20 grama proteina i samo 1 gram masti. Samim time što sadrži manje masti ima i manje omega-3 masnih kiselina, ali je zato bogata vitaminom A. Okus škarpine najbolje dolazi do izražaja ako se kuha u brudetu ili juhi.
Lešo škarpina
Potrebno ti je:
Postupak:
Luk nasjeckaj i pirjaj na maslinovom ulju na laganoj vatri. Dodaj nasjeckanu mrkvu, krumpir narezan na ploške, korijen celera i peršina. Na to dodaj ribu i prelij vodom tako da ju cijelu prekriješ. Nakon toga dodaj bijelo vino, maslinovo ulje, lovorov list i sol i papar. Neka se sve skupa kuha oko 20 minuta na laganoj vatri. Posluži u juhi u dubokom tanjuru.
- 1 kg ribe
- 1 manji luk
- 100 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 100 mL bijelog vina
- 50 mL maslinovog ulja
- 1 veliki krumpir
- 1 list lovora
- Papar
- Sol