Ribe na tanjuru nikada dosta: Kako spremiti oradu, a kako škarpinu?

Ovo ljeto je idealno da naučiš više o najzdravijem izvoru proteina te iznenadiš prijatelje nekim od ovih ukusnih recepata

Ribe na tanjuru nikada dosta: Kako spremiti oradu, a kako škarpinu?

Škarpina

Škarpinu je teško zamijeniti za drugu ribu. Narančastu kožu i otrovne bodlje nema niti jedn druga riba u Jadranu, no niti jedna druga riba nema ni tako ugodan okus. Jednom kada maknemo opasne bodlje, bez straha možemo uživati u mesu ove vrlo cijenjene ribe

Nešto je manje masna od orade i na 100 grama svježeg mesa dobit ćeš 20 grama proteina i samo 1 gram masti. Samim time što sadrži manje masti ima i manje omega-3 masnih kiselina, ali je zato bogata vitaminom A. Okus škarpine najbolje dolazi do izražaja ako se kuha u brudetu ili juhi. 

Lešo škarpina

Potrebno ti je:

Postupak:

Luk nasjeckaj i pirjaj na maslinovom ulju na laganoj vatri. Dodaj nasjeckanu mrkvu, krumpir narezan na ploške, korijen celera i peršina. Na to dodaj ribu i prelij vodom tako da ju cijelu prekriješ. Nakon toga dodaj bijelo vino, maslinovo ulje, lovorov list i sol i papar. Neka se sve skupa kuha oko 20 minuta na laganoj vatri. Posluži u juhi u dubokom tanjuru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kg ribe
  • 1 manji luk
  • 100 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 100 mL bijelog vina
  • 50 mL maslinovog ulja
  • 1 veliki krumpir
  • 1 list lovora
  • Papar
  • Sol
3/5