Ribe na tanjuru nikada dosta: Kako spremiti oradu, a kako škarpinu?

Ovo ljeto je idealno da naučiš više o najzdravijem izvoru proteina te iznenadiš prijatelje nekim od ovih ukusnih recepata

Ribe na tanjuru nikada dosta: Kako spremiti oradu, a kako škarpinu?

Orada

Ova bijela riba je zbog svog sočnog mesa zaradila nadimak 'kraljica mora'. Živi u čistom moru u blizini obale i hrani se školjkama i rakovima. U ribarnicama ju možemo pronaći i pod imenom komarča

U 100 grama svježe orade nalazi se 21 gram proteina i 4.8 grama masti. Bogata je kalijem, fosforom, magnezijem i selenom, a od vitamina su najzastupljeniji vitamini B kompleksa. Proteini u oradi lako su probavljivi, a omega-3 masne kiseline koje sadrži odlične su za održavanje pravilne funkcije mozga, ali i srca.

Kod pripreme orade svakako obrati pozornost da ne presušiš meso jer tada gubi sočnost i može biti žilava. Zato je sigurnije oradu peći cijelu, a ne filetirati ju. 

Orada sa žara s blitvom i krumpirom

Postupak:

Očišćenu oradu premaži mješavinom maslinovog ulja soli i ostavi da stoji oko 30 minuta. Za to vrijeme skuhaj krumpir narezan na kockice i pred kraj dodaj blitvu. Sve skupa procijedi i dodaj maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. 

Ribu nakon 30 minuta peci na roštilju ili u grill tavi. Nakon što poprimi tamniju boju makni ju s vatre i posluži s blitvom i krumpirom. Dodatno po želji oradu prelij maslinovim uljem ili limunovim sokom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Potrebno ti je:   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 4 srednje orade
  • 600 krumpira
  • 250 g blitve
  • 1 češanj češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Papar
  • Sol
2/5