Orada
Ova bijela riba je zbog svog sočnog mesa zaradila nadimak 'kraljica mora'. Živi u čistom moru u blizini obale i hrani se školjkama i rakovima. U ribarnicama ju možemo pronaći i pod imenom komarča.
U 100 grama svježe orade nalazi se 21 gram proteina i 4.8 grama masti. Bogata je kalijem, fosforom, magnezijem i selenom, a od vitamina su najzastupljeniji vitamini B kompleksa. Proteini u oradi lako su probavljivi, a omega-3 masne kiseline koje sadrži odlične su za održavanje pravilne funkcije mozga, ali i srca.
Kod pripreme orade svakako obrati pozornost da ne presušiš meso jer tada gubi sočnost i može biti žilava. Zato je sigurnije oradu peći cijelu, a ne filetirati ju.
Orada sa žara s blitvom i krumpirom
Postupak:
Očišćenu oradu premaži mješavinom maslinovog ulja soli i ostavi da stoji oko 30 minuta. Za to vrijeme skuhaj krumpir narezan na kockice i pred kraj dodaj blitvu. Sve skupa procijedi i dodaj maslinovo ulje, češnjak, sol i papar.
Ribu nakon 30 minuta peci na roštilju ili u grill tavi. Nakon što poprimi tamniju boju makni ju s vatre i posluži s blitvom i krumpirom. Dodatno po želji oradu prelij maslinovim uljem ili limunovim sokom.
Potrebno ti je:
- 4 srednje orade
- 600 krumpira
- 250 g blitve
- 1 češanj češnjaka
- Maslinovo ulje
- Papar
- Sol