Razlika između ručne i automatske klime

Prevelike temperaturne razlike između vanjske temperature i temperature u vozilu mogu izazvati prehladu, ali i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Razlika između ručne i automatske klime

Klima u vašem automobilu
Kad kupujete novi automobil, najviše puta u njemu gledate, koliko ima prevoženih kilometara, kakva je njegova karoserija, kako je sačuvan iznutra i koliko i kakvu ima dodatnu opremu. Kako ide tehnologija naprijed, tako u automobilima možete dobiti uvijek više – radio je danas već serijska oprema, isto tako već i ABS sistem za kočenje, električna stakla i mnogo drugih stvari.

Naravno, u novim automobilima dobivate i klimu, a u starima još se vam može dogoditi, da nađete auto, koji je još nema. Baš zbog toga je dobro znati, kakva je razlika između automatske i ručne klime, da ćete se znati odlučiti, ako ćete morati birati između njih.

Priroda je najbolji prijatelj u rashlađivanju kabine. Iako to nije uvijek moguće pokušajte parkirati u hladu ili na mjestu za koje znate da će biti u hladu kada se vraćate u auto s, primjerice, posla. Ako nema hlada, malo će pomoći i reflektirajuća sjenila za prozore. Na taj će način klima morati odraditi manje posla kada se vratite u auto. Također, prvih nekoliko stotina metara vozite s potpuno otvorenim prozorima kako bi se unutrašnjost prije rashladila.

Prije dugo godina, u automobilima više ili manje nije bilo klima, a zbog razvoja tehnologije, počeli su ih ugrađivati. Na početku više ili manje ugrađivali su samo ručne klime, gdje nemate točnog pogleda na temperaturu u automobilu, već je sami određujete kako vam je volje. Jer je tehnologija išla naprijed, počele su se izrađivati automatske klime, na kojima možete odrediti točnu željenu temperaturu, i klima nakon toga sama odredi jačinu puhanja zraka i njegovu hladnoću. Na takav način u automobilu imate uvijek istu temperaturu.

Ne pretjerujte s temperaturom
Ako imate automatsku klimu nema nikakve potrebe temperaturu namještati na manje od 23, 22 stupnja. Tako će se klima uređaj manje naprezati i dulje trajati, a vi ćete biti zdraviji. Prevelike temperaturne razlike između vanjske temperature i temperature u vozilu mogu izazvati prehladu, ali i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Koja je sada bolja? Naprednija je sigurno automatska, a jeftinija sigurno ručna – konačnu odluku o odabiru prepuštamo vama.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.