POSTANI JUTARNJI TIP

Jutro je najvažnije: 5 razloga zašto je rano ustajanje genijalna ideja

Ustati u zoru za mnoge se čini kao najgora kazna. Ipak, ovo je jedna od navika koju dijele uspješni ljudi – evo i zašto

rano buđenje
Foto: Shutterstock

Čini li ti se nekad da 24 sata jednostavno nije dovoljno? Dan ne možemo produljiti, ali postoji način kako možemo dobiti koji ekstra sat – ustanemo li dovoljno rano. Umjesto da namjestiš svoju budilicu tako da jedva imaš dovoljno vremena istuširati se i obući za posao te možda pojesti brzi doručak s nogu, ustani barem sat vremena prije imat ćeš mirno jutro i nešto vremena samo za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BOLJA SVAKODNEVICA

Želiš imati više energije i osjećati se sjajno? Usvoji ove tri jednostavne navike

Inače, bestseler naziva The 5 Am Club: Own Your Morning. Elevate Your Life iz 2018. Robina Sharme, nastao je upravo na ovoj tezi i bavi se benefitima ustajanja u 5 ujutro. Tipičan dan popularnog kanadskog autora knjiga za samopomoć počinje u zoru, a ranojutarnje sate posvećuje vježbanju, samorefleksiji i osobnom rastu. Naime, prema njemu, naš mozak najbolje radi rano ujutro i u to smo doba fokusirani i najmirniji - a ovu teoriju podržava i neuroznanost.

Osim toga, znanstvena istraživanja pokazuju da ako započneš jutro u pozitivnom raspoloženju i aktivnostima koje te "pune“ ta će se vibra reflektirati na cijeli tvoj dan, sve do odlaska na spavanje. No, vrijedi i obrnuto, ako u dan uđemo u strci i pod stresom jer opet kasnimo na posao ili smo zapeli u prometu, tako ćemo se osjećati i u preostalom dijelu dana.

Ustati tako rano nije lako, ali je moguće ako promijenimo vrijeme odlaska na spavanje. Također, nakon nekog vremena rano ustajanje postat će nam navika i buđenje će biti sve lakše. Evo pet razloga zašto je izvrsna ideja priključiti se tako zvanom 5 AM klubu, odnosno "klubu" osoba koje ustaju u 5 ujutro:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/6