Žensko zdravlje

Rana i prijevremena menopauza: Znakovi, simptomi i što očekivati

Jedna od 100 žena prolazi kroz ranu menopauzu (menopauzu prije 45. godine) - ali većina njih zna jako malo o tome što očekivati

pexels-anete-lusina-5723265.jpg
Foto: Pexels

Koliko zapravo znaš o menopauzi? Unatoč tome što je to iskustvo kroz koje će većina žena proći u nekom trenutku svog života, menopauza - i mnogi potencijalni simptomi koje ona može prouzročiti - i dalje je obavijena velom tajne; svaka deseta žena koja prolazi kroz menopauzu još uvijek 'nema pojma' što se događa, a svakoj trećoj je previše neugodno govoriti o svojim simptomima, prema nedavnom istraživanju iz klinike Bupa Health Clinics.

Image

Možeš li redovitim seksualnim odnosima odgoditi ulazak u menopauzu?

Ta statistika sama po sebi je dovoljno šokantna. To je još jedan primjer nedostatka svijesti o zdravstvenim problemima žena, baš poput broja žena nesvjesnih da konstantna nadutost može biti znak raka jajnika, što može dovesti do toga da žene odgađaju ili izbjegavaju tražiti pomoć od medicinskog stručnjaka.

Ali povrh toga, neznanje što se događa s tvojim tijelom može biti dosta stresno - posebno za mlađe žene koje prolaze kroz ranu ili prijevremenu menopauzu.

Dok se rana menopauza definira kao menopauza koja se javlja prije 45. godine života (a pogađa jednu od 100 žena), prijevremena menopauza je menopauza koja se javlja prije 40. godine.

Prolazak kroz ranu i prijevremenu menopauzu može biti dovoljno težak - promjena hormona može dovesti do niza simptoma, uključujući tzv. 'maglu mozga' (eng. brain fog) iliti konfuziju u mislima, nedostatak energije i tjeskobu - ali za one koje nisu u stanju prepoznati što se događa ili su iznenada suočene s neočekivanom dijagnozom, ovaj proces može biti još teži i stresniji.

Iako prolazak kroz ranu ili prijevremenu menopauzu može biti emocionalno i fizički iscrpljujuć, edukacija o znakovima i simptomima ne samo da te stavlja u bolju poziciju da ih prepoznaš u sebi i drugima, već si i spremnija potražiti liječenje i savjet od medicinskih stručnjaka.

Kako bismo saznale više o raznim načinima na koje se rana menopauza može manifestirati, pronašle smo savjete stručnjakinje: dr. Samantha Wild za portal Stylist objasnila je sve o ranoj i prijevremnoj menopauzi.

Što uzrokuje ranu menopauzu

Rana ili prijevremena menopauza može se dogoditi iz više razloga. "Za neke žene se događa prirodno, a za neke rana menopauza može biti nuspojava nekih tretmana karcinoma, poput radioterapije ili kemoterapije, ili posljedica histerektomije", objašnjava dr. Wild.

Iako liječnici još uvijek ne znaju točan uzrok zašto se menopauza kod nekih prirodno događa rano, postoji niz čimbenika koji te mogu dovesti u povećani rizik. To uključuje:

  • Obiteljsku povijest (na primjer, ako je bliski član obitelji imao ranu menopauzu)
  • Genetski poremećaj, poput Turnerovog sindroma
  • Autoimuno stanje kao što je dijabetes tipa 1 ili problem sa štitnjačom
shimmer fallback

Koji su znakovi rane menopauze

Znakovi rane menopauze slični su onima u redovitoj menopauzi - menstruacija postaje rijetka ili prestaje u potpunosti. Ako se to dogodi, kaže dr. Wild, važno je da razgovaraš sa svojim liječnikom.

"Ostali nadaleko poznati simptomi uključuju valove vrućine iliti valunge i noćno znojenje", dodaje ona. "Međutim, s ranom menopauzom također možeš osjetiti maglu mozga, probleme s kratkotrajnim pamćenjem i lošu koncentraciju. Također možeš osjetiti glavobolju, brzo kucanje srca, smanjenu želju za seksom i općeniti nedostatak energije."

Povrh ovih poznatijih simptoma, postoje i drugi simptomi o kojima se manje govori, a koji bi također mogli uzrokovati probleme, poput suhe rodnice i bolnog seksa.

"Važno je zapamtiti da je ovdje za vas vaš liječnik koji će vam pomoći te da postoje dostupni tretmani za ublažavanje ovih simptoma", kaže dr. Wild.

I na kraju, ali ne najmanje važno, dr. Wild upozorava da menopauza može utjecati i na tvoje mentalno zdravlje - a važno je potražiti pomoć ako smatraš da je to slučaj kod tebe. "Vrlo je često da žene koje prolaze kroz menopauzu otkriju da to utječe i na njihovo mentalno zdravlje", objašnjava ona. "To može dovesti do niskog samopouzdanja, niskog samopoštovanja, napadaja panike i tjeskobe."

shimmer fallback

Kako si pomoći kod rane ili prijevremene menopauze

Nakon što ti je menopauza dijagnosticirana, na raspolaganju ti je mnoštvo različitih tretmana koji pomažu i kod fizičkih i mentalnih simptoma rane menopauze.

"Ako imate ranu menopauzu, veći je rizik od prerane koronarne bolesti srca i osteoporoze, tako da je liječenje doista važno", objašnjava dr. Wild.

"Pristup pravim lijekovima ili razumijevanje kako upravljati simptomima može imati utjecaj na život žena tijekom ove tranzicije u njihovom životu, bez obzira na dob."

shimmer fallback

Kako bi pomogla uravnotežiti hormone i ublažiti simptome, liječnici često propisuju kombinirane kontracepcijske tablete ili hormonsku nadomjesnu terapiju, koja se može uzimati na nekoliko načina, uključujući tablete, ili flastere i gelove.

"Vjerojatno ćete to uzimati dok ne dosegnete dob prirodne menopauze (u prosjeku je to kad navršite 51. godinu)", dodaje dr. Wild

Postoji i niz mjera samopomoći kojima se mogu ublažiti simptomi menopauze, uključujući zdravu prehranu i redovito vježbanje.

"Ako ste zabrinuti da prolazite kroz ranu ili prijevremenu menopauzu, uvijek biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse", preporučuje dr. Wild. "Moći će vam pomoći u dijagnozi menopauze i ponuditi vam pravi tretman za ublažavanje simptoma. Zapamtite - liječnici opće prakse tu su da vam pomognu i nijedan problem nije previše 'neugodan'."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.