Prva pomoć iz prirode: Ovih pet čajeva bi uvijek trebala imati u kućanstvu

Šalica čaja nekada može biti puno više od toplog napitka

Prva pomoć iz prirode: Ovih pet čajeva bi uvijek trebala imati u kućanstvu

Bolesti poput gripe i prehlade često nas mogu uhvatiti nespremne. U tom trenutku ti je odlazak u trgovinu zadnji na pameti, ali pomoći si nekako moraš. Zato je odlično razmišljati unaprijed i nabaviti ove čajeve već tijekom iduće kupovine.

Image

Od crnog do zelenog: Najbolji protuupalni čajevi


No iako mnoge od nas imaju naviku piti čajeve samo kada smo bolesne ili nam je hladno, kada se redovito konzumiraju čajevi su odlični i za stvaranje zdravog imuniteta i održavanja ravnoteže životnih funkcija. Odličan primjer za to je zeleni čaj. Ako tek gradiš svoju kolekciju čajeva ili ju jednostavno želiš proširiti, izdvojile smo pet vrsta čajeva koji bi se svakako trebali nalaziti u njoj. 

Tea Time GIF from Tea GIFs


Zeleni čaj

Zeleni čaj pravi je čarobni napitak. Redovito konzumiranje snižava razinu kolesterola u krvi i time štiti tvoje srce i mozak. A osim što štiti mozak od propadanja, pomaže ti da se bolje koncentriraš na svakodnevne zadatke. Odličan je za dijabetičare jer pomaže kontrolirati razinu glukoze u krvi i smanjuje upalne procese. Popis korisnih učinaka za tvoje tijelo zbilja je dug, a većina ih se može osjetiti konzumiranjem samo jedne šalice dnevno. Od cvjetnih do drvenastih nota, postoji mnogo vrsta zelenog čaja tako da ćeš sigurno pronaći najbolji okus za sebe.

Menta

Čaj od mente je jedan od najkonzumiranijih čajeva na svijetu, a popularnost je stekao zbog odličnih antibakterijskih i antiviralnih svojstava. Uz to je prepun antioksidansa koji pomažu u borbi protiv raka i oksidativnog stresa stanice. Brojna istraživanja pokazala su da čaj od mente ima vrlo pozitivan učinak na probavni sustav. Zahvaljujući sposobnosti da opušta grčeve u crijevima, otklanja mučninu, nadutost i bolove u trbuhu. Zato bi ovaj čaj uvijek trebala imati pri ruci. 

Kamilica

Čaj od kamilice svima nam je najpoznatiji po tome što smiruje tijelo, a često se koristi kao pomoć pri spavanju. Već i sam miris cvijeta kamilice na tebe će djelovati opuštajuće. Osim za spavanje, kamilica je odlična za ublažavanje probavnih problema i negativnih posljedica predmenstrualnog sindroma. Ima snažna antibakterijska i protuupalna svojstva te odlično djeluje u zaštiti jetre

Kadulja

Kadulja je vrlo ljekovita biljka koja prirodno raste na mediteranskom području. Pomaže kod bakterijskih, virusnih i gljivičnih upala, bolesti grla i krajnika, hunjavice, grlobolje te prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da odlično smanjuje valove vrućine kod žena u menopauzi. Bogatog je antioksidativnog sastava što znači da štiti tvoj mozak i srce. Čaj od kadulje trebao bi biti tvoj prvi izbor kod prehlade i gripe no konzumacija se ne preporučuje djeci mlađoj od 12 godina te osobama koje pate od epilepsije. 

Uvin čaj

Uvin čaj je najbolji prijatelj nama ženama. Zbog svoje anatomije sklone smo upalama mokraćnih puteva, a upravo je ovaj čaj kao stvoren za to. Radi se o listićima grma medvjetke i već se stoljećima koristi u liječenju cistitisa, uretritisa i nefritisa. Djeluje tako što smanjuje nakupljanje mokraćne kiseline i tako ublažava simptome upale. Jednom kada ga kreneš koristiti, poželjno je da ga piješ barem tri dana. Važno je napomenuti da njime možeš liječiti blaži oblik infekcije, dok se kod težih stanja i simptoma koji ne odlaze trebaš posavjetovati s liječnikom. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.