Pronašle smo sve prednosti vode s limunom i razloge zašto bi je trebala piti

Voda od limuna sve je popularnija, a ima razne zdravstvene koristi, uključujući poboljšanje probave, poboljšanje koncentracije i povećanje razine energije

Pronašle smo sve prednosti vode s limunom i razloge zašto bi je trebala piti

Često čuješ ljude kako govore da ujutro prvo što naprave jest popiju vodu s limunom? Izgleda da je voda s limunom postala popularnija od obične vode i često je puno omiljenija, upravo zbog okusa limuna.

Image

Stručnjaci napokon otkrili funkcionira li voda s limunom kod mršavljenjaVoda od limuna napitak je napravljen od vode pomiješane sa svježim limunovim sokom, a koji se može biti bilo da je topao ili hladan. Za ovu se vrstu vode često tvrdi da ima razne zdravstvene koristi, uključujući poboljšanje probave, poboljšanje koncentracije i povećanje razine energije, a također se smatra da pomaže pri gubitku kilograma te je popularni dio mnogih dijeta.

Već si saznala sve o ovom, mnogima omiljenom napitku, od toga da je odličan za detoksikaciju do toga da ga smiješ konzumirati i u sklopu brojnih dijeta, a mi ti donosimo još nekoliko prednosti vode s limunom i razloga zašto bi ju trebala početi piti.

Ima malo kalorija


Voda s limunom općenito je vrlo niskokalorični napitak, a pod pretpostavkom da u vodu iscijediš sok od pola limuna, svaka čaša vode s limunom sadržavat će samo šest kalorija. Iz tog razloga, ako zamijeniš visokokalorična pića poput klasičnih sokova s vodom od limuna, to može biti odličan način za smanjivanje kalorija, ali i dobra pomoć pri mršavljenju.

Zamijeniš li samo jednu čašu soka dnevno čašom vode od limuna, to može smanjiti dnevni unos kalorija za između 100 i 200 kalorija, a neka istraživanja čak pokazuju da konzumiranje niskokaloričnih napitaka uz obroke može smanjiti broj ukupnih kalorija utrošenih u obrok.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Održava te hidratiziranom


Održavanje odgovarajuće hidratacije ključno je u svemu, od regulacije tjelesne temperature do poboljšanja tjelesnih performansi, a neka istraživanja također ukazuju na to da hidratacija može pomoći u mršavljenju.

Istraživanja pokazuju da povećana hidratacija može povećati razgradnju masti i povećati gubitak masti. Ako smo dovoljno hidratizirani, to može smanjiti zadržavanje vode, koje inače dovodi do nadutosti, natečenosti i debljanja.Budući da se većina vode s limunom sastoji upravo od vode, ona može pomoći u održavanju odgovarajuće razine hidratacije.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Ubrzava metabolizam


Istraživanja pokazuju da pijenje dovoljno vode s limunom potencijalno može pomoći kod ubrzavanje metabolizma. Istraživači ističu da dobra hidratacija pojačava funkciju mitohondrija, vrste organele koja se nalazi u stanicama, a koja pomaže pri stvaranju energije za tijelo. To dovodi do ubrzanja metabolizma, što može dovesti do naknadnog gubitka težine. 

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Pruža ti osjećaj sitosti


Pijenje vode često se preporučuje kao temeljni dio bilo kojeg režima mršavljenja, jer povećava osjećaj sitosti bez dodavanja kalorija. Jedno je istraživanje pokazalo da unos pola litre vode prije doručka smanjuje broj unesenih kalorija u obroku za 13%. Drugo istraživanje pokazalo je da pitka voda uz obrok smanjuje glad i povećava sitost za vrijeme obroka. Budući da je voda od limuna niskokalorična i povećava osjećaj sitosti na isti način kao i obična voda, to može biti učinkovit način da smanjiš unos kalorija.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Pomaže kod mršavljenja


Zbog potencijalno blagotvornih učinaka na metabolizam, osjećaj sitosti i hidrataciju, neki dokazi upućuju na to da bi obična voda, kao i voda s limunom, mogla pomoći pri gubitku kilograma. U jednom istraživanju, 48 odraslih osoba podijeljeno je u dvije grupe s  dvije vrste prehrane: niskokalorična prehrana s pola litre vode prije svakog obroka i niskokalorična prehrana bez vode prije jela. Na kraju 12-tjednog ispitivanja, sudionici koji su konzumirali vodu izgubili su 44% više kilograma od sudionika u drugoj skupini.

Druga istraživanja pokazuju da bi povećani unos vode mogao pomoći u poticanju gubitka kilograma, neovisno o prehrani ili tjelovježbi te je otkriveno da je veći unos vode povezan s većim gubitkom tjelesne težine i masnoće tijekom vremena, bez obzira na prehranu ili fizičku aktivnost. 

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.